La 21 Iulie 1808 se năștea Simion Bărnuțiu, primul profesor de filozofie al Universității din Iași

La 21 iulie 1808 se năștea în satul Bocșa Română (n.r. jud. Sălaj) dintr-o familie săracă, Simion Bărnuțiu, un important om politic român,  istoric, filozof, profesor universitar, și unul dintre principalii organizatori ai Revoluției de la 1848  în  Transilvania.

Deși s-a născut într-o familie săracă, Simion Bărnuțiu urmează studiile gimnaziale la Careii Marei, iar mai apoi Facultatea Teologică din Blaj. Încă de foarte tânăr, de la numai 23 de ani, este numit profesor de istorie universală la școala din Blaj.

Majoritatea românilor sunt familiarizați mai degrabă cu calitatea de fruntaș al mișcării revoluționare din 1848-1849 din Transilvania atunci când vorbim de Simion Bărnuțiu. Însă puțini sunt cei care știu și de perioada sa ieșeană, în care acesta și-a lăsat o puternică amprentă timp de aproape un deceniu asupra gândirii politice, juridice, filozofice și pedagogice din urbea moldavă.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

Preț de aproape un deceniu, Simion Bărnuțiu a activat la Iași ca profesor la Academia Mihăileană, între anii 1855 și 1860, și ca profesor al Universității din Iași, între anii 1860 și 1864.

 Academia Mihăileană din IAȘI
Academia Mihăileană din IAȘI

Datorită unui răsunător proces al epocii, Simion Bărnuțiu se vede nevoit să-și abandoneze mai mult forțat activitatea ca profesor și aprofundarea studiilor istorice, urmând facultatea de drept de la Sibiu timp de trei ani.

Începând cu anul 1848, Simion Bărnuțiu se impune ca unul dintre principalii organizatori ai Revoluției de la 1848  în Transilvania, rămânând în istorie prin Discursul de la Blaj, discursul său din Catedrala din Blaj ajungând să fie cunoscut la scurt timp chiar și la nivel european.

Cum a ajuns Simion Bărnuțiu la IAȘI

La invitația lui A.T. Laurian, inspector școlar la Iași, Simion Bărnuțiu se stabilește în capitala Moldovei începând cu luna decembrie a anului 1854, activând în urbea moldavă timp de aproximativ un deceniu ca profesor, formând noile generații de intelectuali români.

 Universitate „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Din calitatea sa de profesor la Academia Mihăileană și mai apoi al Universității din Iași, Simion Bărnuțiu își pune amprenta și asupra evenimentului de o înaltă însemnătate istorică al epocii sale: Unirea celor două principate sub Al. I. Cuza, salutând în cursurile sale înfăptuirea actului de unire a celor două provincii românești.

Chinuit de boală spre sfârșitul vieții sale, găzduit în casa lui Ștefan Micle, acesta solicită să fie dus în Transilvania, în locul său de baștină. Din păcate nu mai ajunge să-și satisfacă această ultimă dorință, murind pe drumul de la Iași spre Bocșa (n.r. 16 /28 mai 1864), în timp ce era însoțit de nepotul său, Ioan Maniu (n.r. tatăl lui Iuliu Maniu).

Simion Bărnuțiu a fost îngropat la Bocșa (jud. Sălaj) în curtea bisericii de lemn din Bocșa pe 3 iunie 1864, de un sobor de 30 de preoți, în frunte cu vicarul Silvaniei Demetriu Coroianu. În 1948 rămășițele lui Bărnuțiu au fost mutate în interiorul mausoleului din Biserica greco-catolică din Bocșa. Pe monumentul ridicat în memoria sa au fost inscripționate cuvintele: libertate, frățietate, egalitate și … naționalitate.


Galerie Foto:

[envira-gallery id=”101697″]

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

20 de ani fără Dan Sava de la Vacanța Mare

mar iul. 16 , 2019
Pe data de 16 iulie 1999, pe șoseaua dintre Olimp și Eforie Sud, în județul Constanța, își pierdea viața într-un accident de mașină unul dintre cei mai apreciați membri fondatori ai grupului umoristic Vacanța Mare: Dan Sava. Dan Sava, zis Semaka, era absolvent al Facultății de Informatică de la Craiova, căsătorit, tatăl a două fete, autorul a […]
20 de ani fără Dan Sava de la Vacanța Mare

Poate vă place și:

libris.ro