Istoricul, prozatorul și eseistul român Gică Manole este un autor pe care l-am descoperit de curând. Un istoric curajos, care abordează teme fierbinți și controversate din istoria neamului românesc, însă unele deosebit de interesante și care ar putea face lumină într-o Românie tot mai sufocată de o propagandă antiromânească și mincinoasă.
Informații deosebit de importante sunt scoase la lumină în ultima vreme de către acest autor, informații susținute cu documente și dovezi solide. 1 Decembrie 1918 este un moment de referință în istoria statului român modern, momentul când unitatea neamului românesc a fost aproape integral atinsă, momentul când s-a reușit constituirea României Mari. Însă pentru atingerea acelui moment, neamul românesc a avut parte de secole la rând de chinuri și de suferințe neînchipuite.
“Banatul și Transilvania, este bine să o știm cu toții, au fost leagănul românismului în istorie. Ele sunt cele doua stânci de granit pe care a dăinuit poporul român în timp. Alături de Moldova și Muntenia, desigur. Unirea Românilor de la 1918 a fost posibilă prin jertfa nemăsurată a neamului nostru, prin vitejia și răbdarea unui popor ce a crezut neclintit în dreptate și în destinul sîu. Iar faptul că, în chiar momentul încheierii unificării statale, România așează la baza existenței sale ideea de dreptate socială pentru toți și de libertate pentru toate neamurile ce trăiesc și vor trăi in interiorul granițelor sale, dovedește marea noblețe a unui popor atât de lung timp asuprit de unguri, ruși, germani și de alte neamuri. Declarația de la Alba-Iulia de la 1 Decembrie 1918 arată în veșnicie lumii, mareția, omenia, toleranța poporului român. Toleranța sprijinită în toata istoria sa pe bravura fără egal cu care Dumnezeul Popoarelor a înzestrat nobila națiune română. – Gică Manole”
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Odată cu rostogolirea în presa din România a cazului de la Caracal se scot la lumină și alte situații de groază tot din zona respectivă, de la numai 50 de km de Caracal, acolo unde un clan mafiot trafica fete și le vindea peste ocean în SUA și Mexic pentru […]