Categories: Cultural

Invitație la lectură: “Basarabia românească”

Basarabia a fost, este și trebuie să rămână românească. Până și unii dintre ruși au insistat să spună acest lucru de-a lungul istoriei. Istoricul si etnograful rus Nikolai Durnovo (1876-1936) scria: ”Mă pun și scriu a mia oară, că Basarabia trebuie să fie românească.”

Reproducem un pasaj din amintirile lui Durnovo, care ne edifică în problema apartenenței basarabenilor la neamul românesc:

Când uneori mă copleșesc amintirile, deodată evoc din ele una, cea mai placută pentru mine: o gramadă de copii într-un sat moldovenesc de pe malul Nistrului – aceste flori de pământ ale Basarabiei – ieșiți din școală și scufundați în lumina soarelui, jucându-se și bâlbâind românește, pe când profesorul lor, un tânăr idealist rus, venit de curând în Basarabia, îmi povestește cu lacrimi în ochi ce durere îi cuprinde mintea:
“Doar asta-i ca și cum m-aș fi dus în Spania să învăț copiii de acolo rusește. M-am văzut nevoit dintâi să învăț eu însumi moldovenește”.

De aceeași părere era și Alexandru V. Boldur, considerat de mulți drept unul dintre cei mai importanți istorici basarabeni:

“Fără păstrarea culturii românești, acestei permanente reale etno–psihologice românești în Basarabia sub dominația rusească, nu ar fi fost posibilă Unirea Basarabiei cu Regatul României cu toate împrejurarile favorabile ale conjuncturii interne rusești sau de ordin politic extern. Această teză merită să fie luată în seama și ne-am propus să o demonstram. ” ( “Basarabia românească”)

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

10 Iulie 1773 – Raportul împăratului Iosif al II-lea menționa că multe familii de români au emigrat în Moldova sau Țara Românească

Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…

o zi ago

10 Iulie 1667 – document scris în limba maghiară veche care menționa că pe teritoriul Austriei de azi locuiau valahi

Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…

2 zile ago

10 Iulie 1466 – Încep lucrările la Mănăstirea Putna, ctitorie a lui Ştefan cel Mare

La 10 iulie 1466, au început lucrările de construcție la Mănăstirea Putna, una dintre cele…

2 zile ago

9 Iulie 1907 – Era doar o femeie simplă, cu panglică-n păr. Dar era destul ca să cutremure frica imperiului

Incidentul petrecut la Brad, în 9 iulie 1907, în zi de târg, este o altă…

3 zile ago