libris.ro

Guvernul Ungariei „ajută” ICR Berlin să promoveze „Transilvania retușată”? Transilvania a mai fost o dată retușată și tot cu sprijinul Germaniei, la 30 august 1940!

De ce ar susține un institut cultural precum Collegium Hungaricum Berlin, înființat, operat și finanțat de către Guvernul Ungariei ( n.r. în anul 2016 susținut chiar de către Ministerul Afacerilor din Ungaria), un eveniment „organizat” de către ICR Berlin și intitulat „Transilvania retușată”?

Expoziția Transylvania retouched. A matter of landscape and representation” (Transilvania retușată. O chestiune de peisaj și reprezentare) este prezentată ca fiind un proiect expozițional al Institutului Cultural Român din Berlin, realizat cu sprijinul Collegium Hungaricum Berlin.

În puținele informații de prezentare ale evenimentului în limba română, scribi tocmiți vorbesc despre „depolitizarea peisajului” Transilvaniei, sau despre strategii „de scăpare din mijlocul tensiunilor istorice”? Cât mai este vorba cu adevărat de artă aici, și cât despre aluzii fine care duc către secesionism?

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Deși manifestarea promovată de către ICR Berlin se ascunde sub o umbrelă culturală, faptul că aceasta este intitulată „Transilvania retușată” și că este organizată „cu sprijinul prietenos” al Collegium Hungaricum Berlin, o instituție controlată de către Guvernul Ungariei, acest lucru te pune imediat pe gânduri.

ICR Berlin a căutat, de-a lungul ultimilor ani, posibilităţi pentru mutarea sediului din cartierul rezidenţial Grunewald în Berlin Mitte, pentru a beneficia de o poziţionare strategică pe scena culturală berlineză, cu spaţii moderne şi multifuncţionale, în apropiere de Institutul Polonez, Institutul Cervantes și Collegium Hungaricum. „, se arata într-un comunicat al ICR din urmă cu câțiva ani

Apropierea de Collegium Hungaricum căutată cu lumânarea de către ICR Berlin?

Collegium Hungaricum Berlin (CHB) a fost înființat în anul 1924 și a funcționat intens până la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, implicându-se în promovarea culturii maghiare pe teritoriul Germaniei. Cum clădirea instituției culturale maghiare a fost distrusă aproape complet în anul 1945, o instituție culturală maghiară care să ducă mai departe moștenirea culturală a Collegium Hungaricum Berlin și-a deschis porțile abia pe la începutul anilor ’70.

După 1989, Ungaria a decis să restaureze fosta Collegium Hungaricum, reconstruind clădirea distrusă în cel de-al doilea război mondial și inaugurând o nouă clădire proiectată de Peter Schweger, un arhitect german de origine săsească transilvăneană.

Sediul Collegium Hungaricum Berlin

Cârdașia ungaro-germană antiromânească prinde un contur tot mai pronunțat, iar elita culturală românească în loc să combată această propagandă, mai tare o susține după cum se vede în cazul ICR Berlin.

Bancnote ciudate cu simbolistică secesionistă

Tot pe filiera ungaro-germană antiromânească, la începutul acestui an românii din dispora reclamau faptul că prin Germania sunt promovate niște bancnote ciudate cu simbolistică secesionistă.

Bancnote ciudate cu simbolistică secesionistă

Nota noastră: Transilvania a mai fost o dată retușată și tot cu sprijinul Germaniei, la 30 august 1940!


Galerie Foto:

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books
Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki. Amintiri din captivitate

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas

1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info