Congresul Profesorilor de Istorie și Limba Română, la Iași: Se reunesc cadre didactice din România și din jurul granițelor țării

Peste 120 de cadre didactice din România și comunitățile istorice românești din jurul granițelor se reunesc la Iași pentru a discuta despre unitatea lingvistică și istoria comună a românilor de pretutindeni.

Evenimentul care se va derula în perioada 31 august-1 septembrie sub genericul „Congresul Profesorilor de Istorie și Limba Română” și în contextul Zilei Limbii Române este organizat de Platforma Unionistă Acțiunea 2012, în colaborare cu Liga Studenţilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi și Institutul Frații Golescu pentru relația cu românii din afara granițelor.

Scopul evenimentului vizează abordarea problemelor cu care se confruntă comunitățile istorice românești: situația limbii române, regimul școlilor naționale, bisericile comunităților de români, indiferent de jurisdicția canonică căreia aparțin, politica minorităților în statele gazdă și, nu mai puțin important, politicile lingvistice în unele dintre aceste state.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

În cadrul evenimentului și-au anunțat deja participarea invitați speciali precum istoricul Ion Constantin, dr. Adina Berciu-Drăghicescu, deputatul Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării din Parlamentul României, precum și alți specialiști cu expertiză în conservarea și protejarea identității românești din afara granițelor.

Organizatorii anunță că și-au propus ca, la finalul congresului, participanții să reușească să inițieze relații profesionale între regiunile pe care le reprezintă, dar și să își asume susținerea unei ore a românilor de pretutindeni pe parcursul primului semestru al anului școlar 2019-2020.

Ca parte a proiectului „Ora românilor de pretutindeni”, congresul va angrena profesorii din toate zonele istorice ale României pentru a-și face cunoscută existența și importanța lor pentru celelalte comunități, dar și pentru cei din țară

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Programul Școlii de Vară de la Carei, dedicată evocării momentelor istorice tragice de după odiosul Dictat de la Viena

sâm aug. 24 , 2019
“Centrul pentru politici locale cu sediul la Alba Iulia și Asociația foștilor expulzați și refugiați români din 1940 în urma Dictatului de la Viena, filiala Carei, anunță organizarea unei Școli de Vară în perioada 26 august – 1 septembrie la Carei. Școala de Vară se adresează tinerilor din toată țara […]

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News