” Pe 27 august am avut bucuria sufletească și onoarea de a lua cuvântul în cadrul primei ediții a Școlii de Vară a Asociației foștilor Expulzați și Refugiați din 1940, ce a avut loc în Carei, Satu Mare.
În cadrul acestei întâlniri am evocat evenimentele istorice referitoare la data nefastă de 30 august 1940 și urmările Dictatului de la Viena și umilințele trăite de românii ardeleni.
Scopul acestei întâlniri a fost acela de a sprijini comunitățile românești, din orașele de pe linia graniței prin informații clare prin care acestea să păstreze simbolistica și identitatea națională, religioasă și culturală.
Discursul meu a atins și partea legislativă și felul în care comunitățile românești pot beneficia concret de sprijinul politic la nivel național și local, prin cereri, petiții și sesizări.
De asemenea, am pledat pentru organizarea comunității în asociații și monitorizarea și semnalarea abuzurilor din partea autorităților locale.
Desigur, relația celor două comunități, române și maghiare trebuie să continue într-un mediu civilizat bazat pe respectarea legilor țării suverane și unitare, România, precum și pe un respect reciproc.
Așadar, cred cu tărie că susținerea acestor comunități este necesară pentru continuarea istoriei și existenței acestora. “, a scris pe facebook deputatul Daniel Gheorghe
Evenimentul de la Lupșa, din 14 iulie 1910, este un episod mai puțin cunoscut, dar…
La începutul lunii iulie 1601, Mihai Viteazu îşi schimbă tabăra militară de la Debreţin, trece…
Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…
Evenimentul din 11 iulie 1848, când Lajos Kossuth, liderul revoluției maghiare, a cerut recrutarea de…
Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…
Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…
Leave a Comment