Românii din Sudul Basarabiei vor sărbători Ziua Limbii Române

” Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni va derula proiectul „ Ziua Limbii Române la Ismail”, la Ismail, în Ucraina, în 07 septembrie 2019. Proiectul se va desfășura în parteneriat cu Asociația Centrul de Informare Românesc din Ismail, și cu sprijinul Universității “Dunărea de Jos” din Galați.

Evenimentul „Identitate și trăire românească prin educație și cultură” va începe la ora 11:00, și se va desfășura la Casa de Cultură din Ismail.
Spectacolul va fi moderat de către doamna Gina Necula, conferențiar doctor al Universității “Dunărea de Jos” din Galați, și domnul Ion Bâcu, poet și profesor.

Programul artistic al evenimentului va consta într-un recital de poezie românească, susținut de poeți consacrați din Basarabia Istorică, a unui program de dans folcloric asigurat de șapte ansambluri de copii din raioanele Reni și Ismail și a unui moment muzical deosebit, interpretat de soliști și instrumentiști de muzică populară din regiune.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Ansamblurile care vor urca pe scenă sunt: Ansamblul Folcloric “Dor Basarabean”, CC Utconosovca- Ismail (cond. art. Viorel Popescu), Ansamblul de Dansuri Populare ”Tinerețea” –Ismail (cond. art. Ion Marcu), Ansamblul de Dansuri Populare “Opincuța” – Reni (cond.art. Nicolae Aleksandrov), Ansamblul vocal-model “Doruleț”, CC Orlovca, Reni (cond. art. Mariana Cârlig), Ansamblul etno-folcloric-model „Mugurașii”, CC Limanscoe (cond. art. Andrei Tcaci), Ansamblul folcloric „Basarabeanca”, CC Satu – Nou, Reni (cond.art. Marina Bornia), Ansamblul de copii „Sălcioara” – localitatea Limanscoe, Reni (cond. art. Aurica Berber).

Elevii din ansambluri și conducătorii artistici ai acestora vor fi premiați pentru contribuția adusă la menținerea și promovarea identității românești în regiunea Odessa.

Proiectul are ca obiectiv păstrarea vie a limbii române, a culturii și tradițiilor strămoșești prin promovarea identității culturale, etnice și lingvistice a românilor din sudul Basarabiei, iar ca obiective specifice: conștientizarea importanței conservării și promovării sentimentului identitar, la nivelul comunității românești din Ismail, prin sărbătorirea Zilei Limbii Române în această comunitate, precum și constituirea publicului participant într-o comunitate afectivă.

Proiectele desfășurate cu ocazia Zilei Limbii Române se încadrează în Programul de Cultură, Civilizație și Spiritualitate „Mihai Eminescu”, din Planul de activități al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni pentru anul 2019, aprobat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.”

Sursa:  Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

La 5 septembrie 1940 prima unitate militară maghiară invadează România, trecând frontiera pe la pe la Sighetu Marmației

joi sept. 5 , 2019
Una dintre cele mai negre pagini din istoria neamului românesc s-a început a scrie odată cu ziua de 5 septembrie 1940, atunci când prima unitate militară maghiară invadează România, trecând frontiera pe la pe la Sighetu Marmației. La numai cinci zile după Dictatul de la Viena de la 30 august […]
La 5 septembrie 1940 prima unitate militară maghiară invadează România, trecând frontiera pe la pe la Sighetu Marmației

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News