RSS

Minunata lume nouă

Viața din România de…

Din categoria liberalism sinistr…

După perla PSD-istul…

Sub pretextul pandemiei, Csaba B…

Csaba Borboly s-a ad…

Jurnal de pandemie: cum sunt des…

Jurnal de pandemie: …

25 Octombrie: Răspunde Române, P…

Răspunde Române, Pre…

Observații astronomice cu telesc…

Comunicat de presă -…

18 Octombrie 1944: Martiri uitaț…

Masacrul de la Chili…

(VIDEO) Dezastru ecologic la mic…

La doar câteva sute …

La 16 octombrie 1916 a sosit în …

Misiunea Militară Fr…

«
»
TwitterFacebookPinterest

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (4 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Românii din Sudul Basarabiei vor sărbători Ziua Limbii Române

Print Friendly, PDF & Email

” Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni va derula proiectul „ Ziua Limbii Române la Ismail”, la Ismail, în Ucraina, în 07 septembrie 2019. Proiectul se va desfășura în parteneriat cu Asociația Centrul de Informare Românesc din Ismail, și cu sprijinul Universității “Dunărea de Jos” din Galați.

Evenimentul „Identitate și trăire românească prin educație și cultură” va începe la ora 11:00, și se va desfășura la Casa de Cultură din Ismail.
Spectacolul va fi moderat de către doamna Gina Necula, conferențiar doctor al Universității “Dunărea de Jos” din Galați, și domnul Ion Bâcu, poet și profesor.

Programul artistic al evenimentului va consta într-un recital de poezie românească, susținut de poeți consacrați din Basarabia Istorică, a unui program de dans folcloric asigurat de șapte ansambluri de copii din raioanele Reni și Ismail și a unui moment muzical deosebit, interpretat de soliști și instrumentiști de muzică populară din regiune.

Ansamblurile care vor urca pe scenă sunt: Ansamblul Folcloric “Dor Basarabean”, CC Utconosovca- Ismail (cond. art. Viorel Popescu), Ansamblul de Dansuri Populare ”Tinerețea” –Ismail (cond. art. Ion Marcu), Ansamblul de Dansuri Populare “Opincuța” – Reni (cond.art. Nicolae Aleksandrov), Ansamblul vocal-model “Doruleț”, CC Orlovca, Reni (cond. art. Mariana Cârlig), Ansamblul etno-folcloric-model „Mugurașii”, CC Limanscoe (cond. art. Andrei Tcaci), Ansamblul folcloric „Basarabeanca”, CC Satu – Nou, Reni (cond.art. Marina Bornia), Ansamblul de copii „Sălcioara” – localitatea Limanscoe, Reni (cond. art. Aurica Berber).

Elevii din ansambluri și conducătorii artistici ai acestora vor fi premiați pentru contribuția adusă la menținerea și promovarea identității românești în regiunea Odessa.

Proiectul are ca obiectiv păstrarea vie a limbii române, a culturii și tradițiilor strămoșești prin promovarea identității culturale, etnice și lingvistice a românilor din sudul Basarabiei, iar ca obiective specifice: conștientizarea importanței conservării și promovării sentimentului identitar, la nivelul comunității românești din Ismail, prin sărbătorirea Zilei Limbii Române în această comunitate, precum și constituirea publicului participant într-o comunitate afectivă.

Proiectele desfășurate cu ocazia Zilei Limbii Române se încadrează în Programul de Cultură, Civilizație și Spiritualitate „Mihai Eminescu”, din Planul de activități al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni pentru anul 2019, aprobat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.”

Sursa:  Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeniSite-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

Lasă un răspuns


libris.ro

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info