RSS

Ion Coja: "Domnul Talpeș ne cred…

Ion Coja: "Cu alte c…

Eliberați statuia lui Mihai Emin…

Eliberați statuia l…

Posibilă problemă de securitate …

Problemă semnalată d…

Colindul lui Mihai Căldăraru O, …

Lecție de bunătate di…

Ecaterina Teodoroiu, omagiată la…

Asociația culturală …

Supliment al revistei MAGAZIN CR…

Noul număr al suplim…

De ce Eminescu de Ziua Culturii …

de Claudiu Dumitrach…

Echipa nostră de la Târgu-Jiu a …

Biserica “Izvorul Tă…

Ecaterina Teodoroiu sărbătorită …

Se împlinesc în aces…

«
»
TwitterFacebookPinterest
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (6 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

La 5 septembrie 1940 prima unitate militară maghiară invadează România, trecând frontiera pe la pe la Sighetu Marmației

Print Friendly, PDF & Email

Una dintre cele mai negre pagini din istoria neamului românesc s-a început a scrie odată cu ziua de 5 septembrie 1940, atunci când prima unitate militară maghiară invadează România, trecând frontiera pe la pe la Sighetu Marmației.

La numai cinci zile după Dictatul de la Viena de la 30 august 1940, în dimineața zilei de 5 septembrie a aceluiași an, prima unitate militarizată maghiară trecea frontiera pe la Sighetu Marmației, ajungând în foarte scurt timp până în Ocna Șugatag.

Pe data de 7 septembrie 1940, armata lui Miklós Horthy intra deja în Baia Mare, beneficiind de o primire oficială fastuoasă în fruntea căreia se afla Alexandru Rakoczi, primul din cei sapte primari care aveau să conducă orașul pe timpul invaziei și ocupației horthiste.

Numai între 30 august 1940 – 1 noiembrie 1941 se înregistraseră deja un număr de cel puțin 919 omoruri, 1.126 de schingiuri, 4.126 de bătăi, 15.893 de arestări, 124 de profanări, 525 de devastări colective și individuale, precum și 218.919 de expulzări ale românilor din Ardealul de Nord peste linia de demarcație.

Sunt consemnate de asemenea și torturile îndurate de către etnicii români pentru a semna declarații potrivit cărora doreau de bunăvoie să plece din Ardealul de Nord și să-și părăsească casele și avuțiile pentru a trece în Regatul României ca refugiați. În paralel se trece la maghiarizarea instituțională a numelor românești și a toponimelor românești de pretutindeni de prin Ardealul de Nord aflat sub ocupație horthista.

Pagina neagră de istorie a neamului românesc se completează în următoarea perioadă cu mult sânge și suferință din partea românilor, având loc binecunoscutele și odioasele masacre de la Ip, Treznea, Moisei, Sărmașu, Mureșenii de Câmpie, Nușfalău, etc.

Dacă în doar primii doi ani de ocupație au fost consemnate mii de cazuri de crime, torturi și abuzuri împotriva românilor din Ardealul de Nord înfăptuite de către ocupația horthistă, oare poate măcar cuprinde imaginația noastră câte astfel de orori au avut loc secole la rând împotriva neamului românesc aflat sub opresiune maghiară în Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana și în Ungaria?

Social Links
Susține GLASUL.info, presa independentă, susține adevărul Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
CONT EUR: RO61BTRLEURCRT0356966001
Cod Swift: BTRLRO22
BANCA TRANSILVANIA
Pentru: Portalul Glasul.info


REVOLUT
IBAN: GB34REVO00997029036608
BIC: REVOGB21

PATREON
patreon.com/glasul


Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info

Switch to mobile version