Lansată la sfârșitul lunii februarie a anului 2018 în sala de simpozioane de la castelul Karolyi din Carei, lucrarea “1940 Strigătul de durere al românilor” a col. r. dr. Constantin Moșincat este o carte document, care vine cu noi dovezi arhivistice ce dezvăluie teroarea și atrocitățile abătute asupra românilor în urma Dictatului de la Viena din 1940.
La lansarea cărții de pe 27 februarie 2018 de la Carei, autorul, col. r. dr. Constantin Moșincat, menționa următoarele potrivit Buletin de Carei:
,,Această carte o rostuim pentru memoria tuturor celor ştiuţi şi neştiuţi, amintiţi şi pomeniţi în faţa altarelor neamului. Jertfa lor, poate zadarnică, o preamărim, căci moara timpului nu macină adevărul. Îl reamintim pentru ca nicicând să nu fie repetat,,Col. r. dr. Constantin Moșincat
În cadrul simpozionului intitulat “Frânturi din Centenarul României Mari” care a avut loc 31 august 2019 de la ora 16:00 în sala festivă a Liceului “Iuliu Maniu” din Carei, istoricul militar col. r. Dr. Constantin Moșincat a prezentat și două cărți deosebite, “Generalul Berthelot – prima vizită în Ardeal după Marea Unire”, respectiv “1940 Strigătul de durere al românilor”.
Ce-a de-a doua dintre cele două cărți prezentate la acest simpozion, intitulată “1940 Strigătul de durere al românilor”, și editată în ediție (n.r. 2019) limitată de numai 52 de exemplare, cu sprijinul financiar al Asociației Umanitare Ecostar Aliment, a fost destinată participanților la Școala de Vară de la Carei ( 26 August – 1 septembrie 2019).
Galerie Foto:
[envira-gallery id=”102902″]
Donează pentru Glasul.info!
În conturile de la Banca Transilvania: RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
” Un protest față de tolerarea de către Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) a cheltuirii banului public în mod discreționar de instituția aflată în subordine, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi”, prin directorul general adjunct Nicolae Brînzea, dar și față de susținerea limitată a proiectelor dedicate românilor din afara granițelor țării, va […]