La 5 septembrie 1940 prima unitate militară maghiară invadează România, trecând frontiera pe la pe la Sighetu Marmației

Una dintre cele mai negre pagini din istoria neamului românesc s-a început a scrie odată cu ziua de 5 septembrie 1940, atunci când prima unitate militară maghiară invadează România, trecând frontiera pe la pe la Sighetu Marmației.

La numai cinci zile după Dictatul de la Viena de la 30 august 1940, în dimineața zilei de 5 septembrie a aceluiași an, prima unitate militarizată maghiară trecea frontiera pe la Sighetu Marmației, ajungând în foarte scurt timp până în Ocna Șugatag.

Pe data de 7 septembrie 1940, armata lui Miklós Horthy intra deja în Baia Mare, beneficiind de o primire oficială fastuoasă în fruntea căreia se afla Alexandru Rakoczi, primul din cei sapte primari care aveau să conducă orașul pe timpul invaziei și ocupației horthiste.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Numai între 30 august 1940 – 1 noiembrie 1941 se înregistraseră deja un număr de cel puțin 919 omoruri, 1.126 de schingiuri, 4.126 de bătăi, 15.893 de arestări, 124 de profanări, 525 de devastări colective și individuale, precum și 218.919 de expulzări ale românilor din Ardealul de Nord peste linia de demarcație.

Sunt consemnate de asemenea și torturile îndurate de către etnicii români pentru a semna declarații potrivit cărora doreau de bunăvoie să plece din Ardealul de Nord și să-și părăsească casele și avuțiile pentru a trece în Regatul României ca refugiați. În paralel se trece la maghiarizarea instituțională a numelor românești și a toponimelor românești de pretutindeni de prin Ardealul de Nord aflat sub ocupație horthista.

Pagina neagră de istorie a neamului românesc se completează în următoarea perioadă cu mult sânge și suferință din partea românilor, având loc binecunoscutele și odioasele masacre de la Ip, Treznea, Moisei, Sărmașu, Mureșenii de Câmpie, Nușfalău, etc.

Dacă în doar primii doi ani de ocupație au fost consemnate mii de cazuri de crime, torturi și abuzuri împotriva românilor din Ardealul de Nord înfăptuite de către ocupația horthistă, oare poate măcar cuprinde imaginația noastră câte astfel de orori au avut loc secole la rând împotriva neamului românesc aflat sub opresiune maghiară în Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana și în Ungaria?

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

FAO: Prețurile la produsele alimentare la nivel mondial au scăzut în august

joi sept. 5 , 2019
FAO: Prețurile la produsele alimentare la nivel mondial au scăzut în august

Poate vă place și:

libris.ro