Orașul Victoria din județul Brașov are o istorie foarte interesantă. Pagina de facebook a Ambasadei Georgiei în România a avut astăzi o postare care ne-a atras imediat atenția. Subiectul? Un arhitect georgian (gruzin) este cel care a proiectat la mijlocul anilor ’40 ai secolului trecut multe dintre clădirile actuale ale orașului Victoria din județul Brașov.
După șapte decenii, autoritățile locale din orașul Victoria au aflat că o parte din oraș (n.r. 60 de clădiri) a fost proiectată în anul 1946 de către arhitectul georgian Longinoz Sumbadze, iar construcţiile au fost ridicate în perioada 1948 – 1958. Prin urmare, fiul arhitectului a venit în România special pentru acest eveniment special, pentru a i se înmâna diploma acordată post-mortem faimosului său tată arhitect.
Alături de ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Georgiei în România, domnul Nikoloz Nikolozishvili, vineri, 20 septembrie a.c., în orașul Victoria din județul Brașov s-a aflat și fiul arhitectului Longinoz Sumbadze pentru a primi diploma de merit post-mortem oferită tatălui său, un fiu care de asemenea îi moștenește pasiunea și îi continuă munca în arhitectură.
În cinstea arhitectului georgian Longinoz Sumbadze, autoritățile locale din orașul Victoria au amplasat și o placă comemorativă în parcul din apropierea Bisericii Sfinţii Împăraţi ,,Constantin şi Elena”.
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
“Scrisoare publică adresată Presei, Doamnei Premier Dăncilă, Domnului Președinte al Consiliului Județean Botoșani, Comunității Evreiești din România…! Reparație morală pentru medicul evreu… Francisc Isac, medicul curant al lui Mihai Eminescu și salvatorul său din perioada neagră de la Botoșani…! În perioada “Botoșani” a nefericitului poet… Mihai Eminescu, medicul curant al […]