Lansare de film la Iași: ”Românii ne fac ruși, rușii ne fac țigani”

Vineri, 18 octombrie 2019, la Biblioteca Central Universitară din Iași, în sala B.P. Hașdeu, de la ora 15:00, va avea loc lansarea unui interesant film documentar legat de prejudecățile și stereotipurile de pe o parte și de alta ale Prutului, un film intitulat ”Românii ne fac ruși, rușii ne fac țigani”.

” ”ROMÂNII ne fac RUȘI, RUȘII ne fac ȚIGANI” este primul film documentar care-i pune față în față pe români și ruși, văzuți prin ochii ”moldovenilor”.

Filmul are la bază discuțiile aprofundate cu zece locuitori ai Republicii Moldova, oameni obișnuiți, având ca subiect percepția acestora despre românii din România și, prin comparație, despre ruși, despre Romania ca țară dar și despre Rusia și despre unire. Interlocutorii vorbesc din experiențele lor personale cu românii și cu rușii sau despre poveștile pe care le-au auzit în legătură cu aceștia.

Filmul reflectă o gamă largă de percepții despre noi, românii, dar și despre ruși, mult mai subtile și surprinzătoare decât ne-am fi așteptat.

Cei 10 ”moldoveni obișnuiți” provin din mai toate categoriile legate de vârsta, sex, etnie, statut social sau mediu de rezidență. Sunt și dintre cei care se declară români și vor unirea cu România, și dintre cei care se declară ”moldoveni”, dar și de etnie rusă, ucraineană și găgăuză. Sunt din Chișinău și din trei raioane din centrul, nordul și sudul Republicii Moldova.

Indirect, filmul se constituie și într-un auto-portret al ”moldoveanului obișnuit”, care ne ajută să îl înțelegem mai bine, dincolo de prejudecăți și stereotipii.

Filmul va fi lansat vineri, 18 octombrie, la Biblioteca Central Universitară din Iași, sala B.P Hașdeu, de la ora 15.

Intrarea este liberă.

După vizionare, va avea loc o dezbatere cu realizatorul filmului, Pavel Lucescu, și cu echipa de producție Blue Lemon. La eveniment va participa și directorul RFI România, Ovidiu Nahoi, precum și o serie de personalități locale și naționale, inclusiv din Republica Moldova. ” Sursa: Facebook

Glasul.info
Social Links
Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns