Site icon Glasul.info

Rara avis: un primar dedicat total cauzei Cimitirului de la Valea Uzului, primarul din Dărmănești

La fel ca și pe 6 iunie 2019, la Dărmănești am fost primiți înainte de plecarea spre Valea Uzului cu foarte multă căldură de către primarul orașului Dărmănești, domnul Constantin Toma și de către ceilalți membri ai administrației locale din Primăria Dărmănești, județul Bacău.

Preț de aproximativ 20 de minute, primarul din Dărmănești a expus interlocutorilor săi viziunea sa legată de problema Cimitirului Internațional de la Valea Uzului, de modul greșit în care se raportează anumite instituții ale statului român cu privire la aspectele constatate și sesizate de-a lungul anilor în respectivul cimitir, precum și despre presiunile asupra sa efectuate de către unii reprezentanți ai statului român.

O mică “delegație” formată din președintele Asociației Calea Neamului, Mihai Tîrnoveanu, poeta Mihaela Aionesei din Târgu Secuiesc și Fandel Mihai de la Glasul.info, a fost primită în Primăria Dărmănești pentru o scurtă întrevedere și punerea la punct a ultimelor pregătiri pentru manifestările ce urmau să aibă loc la Cimitirul Internațional de la Valea Uzului.

Primarul Dărmăneștiului a ținut să atragă atenția asupra faptului că românii sunt tot mai deznădăjduiți și percep cât de gravă este deteriorarea conștiinței naționale și că noi suntem datori să facem toate eforturile ca generațiile care vin din urmă să se raporteze într-un mod demn și responsabil cu privire la reperele noastre identitare, la reperele nostre culturale, istorice și spirituale.

Printr-o scurtă prelegere ținută ad-hoc chiar în fața sediului primăriei din Dărmănești, primarul Constantin Toma le-a explicat românilor veniți din toate colțurile țării pentru Ziua Armatei Române la Cimitirul Internațional de la Valea Uzului importanța majoră a rezistenței armate românești de la Valea Uzului, și că fără acea rezistență și fără acele jerfte ale eroilor români, poate că astăzi românii nu ar mai fi avut dreptul să fie români.

Prin jertfa soldaților români de la Valea Uzului, prin oprirea expansiunii armatelor care își doreau ca românii să rămână robi pe vecie, românii au scăpat de procesul agresiv de deznaționalizare și de maghiarizare. Însă unii și-ar dori ca acum să se revină la situația … “inițială”.

Primarul Constantin TOMA din Dărmănești și poeta Mihaela Aionesei din Târgu Secuiesc

Nota noastră: În afara faptului că este artizanul amenajării chiar în fața sediului Primăriei Dărmănești a unui extraordinar muzeu în aer liber în care sunt expuse și puse foarte bine în valoare artefacte din Primul Război Mondial, cu informații atent documentate și explicații pentru fiecare artefact în parte, prezentând o istorie încă neștiută bine pe aceste meleaguri despre sacrificiul Armatei Române în timpul Primului Război Mondial, primarul din Dărmănești, domnul Constantin Toma, mai este și un primar dedicat total cauzei Cimitirului de la Valea Uzului


Galerie Foto:

[envira-gallery id=”104094″]
Exit mobile version