libris.ro

11 februarie 1920, momentul când pe fabricile din Iași era arborat drapelul roșu, iar regele era înlocuit cu Karl Marx, Troțki şi Racowski

11 februarie 1920, momentul când pe fabricile din Iași era arborat drapelul roșu, iar regele era înlocuit cu Karl Marx, Troțki şi Racowski

Insurecția armată din 1917 din Rusia bolșevizată rostogolea la doar câțiva ani după lovitura de stat bolșevică, tot felul de mișcări anarhiste prin întreaga Europă.

La Iași, acolo unde se găsea atât o pătură de intelectuali de stânga, cât și culmea, oameni foarte potenți financiari dispuși să sprijine astfel de mișcări sociale, au izbucnit încă de la începutul anului 1920 greve și ample ciocniri violente între cetățenii bolșevizați ai Iașului și anticomuniști.

Pe fabricile din Iași apăruse drapelul roșu al bolșevicilor, iar simbolurile statului român, steagul tricolor, stemele regale și portretele regelui erau îndepărtate și călcate în picioare, fiind înlocuite cu fotografii de dimensiuni uriașe cu Karl Marx, Troțki şi Racowski. Cine putea sta în spatele organizării și finanțării unei asemenea recuzite, care pentru acele vremuri presupuneau eforturi mari, atât din punct de vedere logistic, cât și financiar?

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Ciocnirile violente dintre cele două tabere din Iași deveniseră atât de frecvente, încât în tabăra anticomuniștilor se organizase până și un soi de asistență medicală de urgență improvizată acordată celor răniți în confruntările cu bolșevicii.

Ca și acum, statul român de atunci era vulnerabil, abia își revenea după război și încerca să pună bazele unei administrații pe un teritoriu care se mărise nesperat de mult, cu suprafețe considerabile, dar care aduceau odată cu ele și probleme istorice precum prezența unor comunități cu minorități nu tocmai prietenoase cu neamul românesc.

În ciuda infuziei evidente de bani în mișcările boleșvice și a unei logistici mai bune a mișcărilor de extremă stânga, anticomuniștii ieșeni au reușit să elibereze fabricile din Iași ocupate de către bolșevici și să reia funcționarea acestora, angajând muncitori noi care să continuie din mers instructajul și producția fabricilor.

Străzile Iașului însă au fost martorele unor momente dramatice în februarie 1920, cu mulțimi furioase, dezlănțuite, care se năpusteau unele asupra celorlalte, în timp ce locatarii din împrejurimi priveau totul cu spaimă de după perdelele de la geamuri.

Timbru de propagandă din 1960 care celebra 40 de ani de la Greva generală din România din 1920
Timbru de propagandă din 1960 care celebra 40 de ani de la Greva generală din România din 1920

La 40 de ani de la grevele din anul 1920, izbucnite prin toată țara, greve care au condus în cele din urmă la declanșarea Grevei generale din România, autoritățile comuniste din România au emis o serie aniversară de timbre pentru aceste evenimente destabilizatoare din istoria României, glorificând manifestările și fabricând eroi ai „luptei socialiste”.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info