libris.ro

De 30 de ani nimeni aproape nu se emoționează când românii din zonă sunt alungați de extremiștii maghiari, mână în mână cu cozile de topor „neaoș românești” care închid ochii fără jenă

Toată țara s-a emoționat, luând apărarea celor doi srilankezi, fugăriți de locuitorii din Ditrău, sub îndrumarea preotului lor și a politicienilor UDMR și PPMT, că vin cu limba, cultura, religia lor…

S-a tot repetat: maghiarii din HR și CV, în special, trăiesc într-un spațiu informațial paralel, maghiarofon, în care limba română este cvasi-necunoscută, finanțat de guvernul de la Budapesta, prin care se promovează ideologia Fidesz, partidul lui Viktor Orbán etc. etc. etc.

Dar de 30 de ani nimeni aproape nu se emoționează când românii din zonă sunt alungați de extremiștii maghiari, mână în mână cu cozile de topor „neaoș românești” care închid ochii fără jenă:

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


– prin susținerea unor organizații extremiste de către Budapesta și de către politicienii UDMR/PPMT/PCM precum HVIM (Mișcarea de Tineret din cele 64 de Comitate), care în tabere de airsoft, la Joseni, se pregătesc pentru „eliberarea” Ardealului și care poartă în public uniforme, bastoane, cuțite, spray-uri cu piper, chiar și pistoale de airsoft;

– prin promovarea unui cult față de regimul horthyst, care a ucis mii de români, evrei ș.a. în Transilvania în perioada 1940-1944; memoria românilor care au pierdut atunci rude, care au murit sau care s-au refugiat cine o apără?

– prin promovarea cu obstinație a diverselor proiecte de autonomie teritorială sau împărțire administrativă, inspirate vădit și declarativ din aspirațiile refacerii Ungariei Mari;

– prin nerespectarea simbolurilor de stat (absența tricolorului și înlocuirea ostentativă cu drapelul maghiar);

– prin blocarea accesului la informații în limba de stat (română) pentru românii care locuiesc în comunele majoritar maghiare, în special acolo unde aceștia nu au un reprezentant în consiliul local;

– prin acapararea instituțiilor de învățământ cu predare în limba română, unde există profesori maghiari care de fapt predau în maghiară;

– prin lăsarea în degradare a bisericilor care nu aparțin religiilor recepte (romano-catolică, calvinistă, luterană și unitariană), adică a bisericilor ortodoxe;

– prin învinovățirea permanentă a autorităților române și a tot ce-i românesc pentru starea deplorabilă a infrastructurii din zonă, aflată de fapt în responsabilitatea autorităților locale, controlate, desigur de UDMR – PPMT – PCM;

– prin promovarea permanentă a minciunii că „românii de la București ne fură”, când de fapt județele Harghita și Covasna primesc mai multe fonduri decât oferă contribuții la bugetul de stat;

– prin monopolul pe instituții cheie, prin care realizează un monopol asupra sectorului IMM, de unde pleacă salariile mici și lipsa forței de muncă;

– prin acapararea ilegală a unor proprietăți și prin furtul constant de lemne de către mafiile locale;

– prin marginalizarea permanentă și constrângerea lor fie la maghiarizare, fie la a se muta în localitățile cu majoritatea românească sau a pleca din țară.

Unii zic: „Domnule, astea sunt prostii! Nu există așa ceva!” sau „Eu m-am dus să cumpăr pâine și mi-a dat.” sau „Eu am fost acolo în concediu și am fost tratat extraordinar!”

Nu despre contactele turistice și nici despre ungurii de bun simț nu este vorba aici. Este vorba despre viața reală, cotidiană, a locuitorilor din mijlocul României care se simt abandonați de propriul lor stat în fața unor interese iredentiste ale baronilor UDRM, care de cele mai multe ori au avut în realitate sprijinul PSD în realizarea unei falii cât mai mari între etnicii români și cei maghiari!

Când românii din Harghita, Covasna și Mureș urlă de durere că sunt călcați în picioare de politicile iredentise maghiare, nu îi aude nimeni.

Când organizații non-guvernamentale, preoți sau diverse persoane sar în apărarea lor, „apostolii dreptății” îi acuză de xenofobie, rasism, vadimism, ceaușism etc.

„Voi nu înțelegeți multiculturalitatea mileniară a Transilvaniei!” zic ei. Eu zic să nu confundăm Clujul cu Ditrăul, Timișoara cu Toplița, cu Sibiul cu Ozun, sau Brașovul cu Sf. Gheorghe. Realități prezente și evoluții istorice diferite, cu statute politice diferite.

Ah, și doar că „multiculturalitatea” asta a voastră are doar vreo 100 de ani, că înainte de 1918 dacă cereai limba română în spațiul public erai pasibil de pușcărie și dacă mai cereai drepturi, ca român, puteai fi ucis.

Despre ce „tradiție multiculturală” discutăm? Doar cea dintre maghiari, sași și secui? Fără români, ca în Fraterna Unio din 1437?

Dacă cei doi brutari din Ditrău ar fi fost etnici români, situația s-ar fi stins acolo, în mica comună de 5000 de locuitori, prin care va trece viitoarea Autostradă Iași – Tg. Mureș. Cum s-au stins multe astfel de povești, fără să le știe nimeni.

Așa se întâmplă când nu ai autostrăzi care să lege țara, când nu ai lideri cu viziune care să îi spijine pe românii din Harghita și Covasna, care să îi ajute pe maghiari să se integreze și să îi rușineze pe liderii iredentiști, când nu ai strategii și nici oameni care să învețe maghiară pentru a analiza situația și mai bine sau măcar care să citească presa de limbă maghiară. Cele două județe sunt aproape complet izolate economic.

Așa se întâmplă când ai trompete ale corectitudinii politice care neagă realitățile crunte din teren sau când ai cohorte de intelectuali fricoși să nu fie considerați carecumva anti-europeni pentru că critică manifestarea iredentistă a unei minorități, ori agitatori de serviciu a căror menire e să ducă toată problema într-un discurs realmente vadimist.

Și asta se întâmplă când habar nu avem despre Răscoala de la Bobâlna și ce este Universitas Valachorum, Supplex Libellus Valachorum, Mișcarea Memorandistă, Diktatul de la Viena, Ip, Trăznea, Regiunea Autonomă Maghiară sau despre istoria Transilvaniei în general și facem mișto la școală despre Horea, Cloșca și Crișan sau Avram Iancu.

Și, asta se întâmplă mai ales când tu, ca minoritar maghiar de bună-credință, nu te delimitezi de cei care îți spun pe limba ta că te reprezintă, dar de fapt își văd de interesele lor, mințindu-te cu nerușinare.

PS. Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNDC) cică se va autosesiza. Foarte bine! Amenzi pentru declarații șovine din partea unor lideri iredentiști maghiari împotriva românilor, pe când?

Însă ținta sesizării ar fi patronul brutăriei care i-a angajat și protejat pe cei doi. Poftim?!

Autor: Silvian-Emanuel Man

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Man Silvian-Emanuel

A studiat la Facultatea de Istorie Iasi A studiat la Facultatea de Drept a Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi