Precizare: despre așa-zișii ceangăi

Testele ADN sunt cea mai buna dovadă a apartenenței unei persoane la o etnie.Nu este o surpriză că din testele ADN a rezultat că ceangăii sunt români. Trageți singuri o concluzie verificând siturile specializate pe genetică.

„Vă informăm că a fost actualizat site-ul  www.asrocatolic.ro
Vă solicităm să aveți în vedere informațiile publicate pe acest site, când veți discuta despre așa-zișii ceangăi din Moldova sau din Oituzul Dobrogean.

Romano-catolicii din Moldova sunt români incomplet maghiarizați plecați din satele lor din Transilvania și stabiliți în Moldova.Cei mai mulți dintre ei nici măcar un pic maghiarizați.

Majoritatea vorbesc doar românește. Portul popular, folclorul, dansurile lor, sunt toate românești.Tradițiile ceangăilor și arhitectura populară sunt toate românești.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Testele ADN sunt cea mai buna dovadă a apartenenței unei persoane la o etnie.Nu este o surpriză că din testele ADN a rezultat că ceangăii sunt români. Trageți singuri o concluzie verificând siturile specializate pe genetică.

Unele teste au fost făcute  de Universitatea din Budapesta. Chiar și ei recunosc acest adevăr.
Link-uri găsiți aici
http://www.asrocatolic.ro/confirmari.htm Cei care se pretind a fi ceangăi să facă testul ADN. Vor fi surprinși să afle că sunt români. Nu există etnia ceangăiască.

Un grup etnic nu poate să apară dintr-o dată, doar pe baza afirmațiilor preotului secui Péter Zöld.Un grup etnic este alcătuit din persoane care au origine comună, același trecut istoric îndelungat (mii de ani), au aceleași valori culturale, un anumit grad de înrudire, o înfățișarea fizică asemănătoare, o fizionomie tipică, o limbă comună și strămoși comuni.

Un exemplu îl constituie grupul etnic al rromilor – țiganii – care constituie un grup etnic de peste 1000 de ani de când au sosit în Europa, la care se adaugă câteva mii de ani de existență în India.

Romano-catolicii din Moldova nu au un trecut istoric milenar, separat de poporul român, au aceleași valori culturale ca și românii, testele ADN arată că sunt înrudiți cu românii, au înfățișarea asemănătoare cu românii, fizionomia tipică românească, vorbesc limba română, portul popular este românesc, tradițiile lor sunt românești iar folclorul este identic cu cel al românilor ortodocși.

Dacă unii dintre romano-catolici mai folosesc în limbajul lor, cuvinte ungurești, ca urmare a maghiarizării strămoșilor și transmiterea limbajului prin viu grai, nu înseamnă că aceștia sunt unguri.

Acest limbaj (grai) a fost transmis numai verbal, romano-catolicii neștiind să scrie cuvintele ungurești, ei folosind și cuvinte românești în amestec cu cele ungurești.
Acest limbaj este diferit de la o localitate la alta.
Vezi mai multe pe http://www.asrocatolic.ro

Sursa: Dumitru Martinas, material trimis pe adresa redacției

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

Pe 16 aprilie 1004, în Săptămâna Paștilor, călugării Mănăstirii Iviru vedeau Icoana "Portărița" mergând pe apă

joi apr. 16 , 2020
Pe 16 aprilie 1004, într-o zi de marți, în Săptămâna Paștilor, călugării de la Mănăstirea Iviru au văzut pe mare „un stâlp de foc care se înălţa strălucitor până la cer”. Înfricoșați dar în același timp și curioși cu privire la minunea de pe ape, după mai multe zile călugării […]

Poate vă place și:

libris.ro