Pe 16 aprilie 1004, în Săptămâna Paștilor, călugării Mănăstirii Iviru vedeau Icoana “Portărița” mergând pe apă

Pe 16 aprilie 1004, într-o zi de marți, în Săptămâna Paștilor, călugării de la Mănăstirea Iviru au văzut pe mare “un stâlp de foc care se înălţa strălucitor până la cer”. Înfricoșați dar în același timp și curioși cu privire la minunea de pe ape, după mai multe zile călugării și-au făcut curaj și au pornit pe mare cu bărcile până la locul respectiv.

libris.ro

Ajunși aproape de locul minunii, au văzut o icoană ce mergea pe apă, în poziție verticală. Însă cu cât încercau să se apropie de ea, cu atât icoana se îndepărta de ei. Abia după câteva zile de post și rugăciune icoana s-a lăsat dusă la țărm de către călugări și amplasată în Mănăstirea Iviru.

Numele icoanei, “Portăriţa”, are de asemenea o istorie interesantă în spatele său. El se datorează faptului că deși călugării au așezat icoana în altar, în fiecare dimineață ei o găseau la poarta mănăstirii. În zadar călugării o duceau iar și iar la altar, căci icoana se reîntorcea peste noapte și o găseau dimineața din nou la poarta mănăstirii.

Din acest motiv, călugării s-au văzut nevoiți să-i zidească un paraclis la intrarea în mănăstire, unde a fost depusă şi unde se află şi astăzi. Datorită numeroaselor minuni, această icoană a ajuns cunoscută în lumea întreagă.

O copie a icoanei “Portăriţa” dusă în Rusia, secolul XVII, în timpul țarului Alexei I al Rusiei (Alexei Mihailovici)

O copie a icoanei “Portăriţa” care a fost dusă în Rusia, în secolul XVII, a vindecat-o pe fiica paralziată a țarului Alexei Mihailovici (n.r. Alexei I al Rusiei), care drept recunoștință pentru vindecare i-a dăruit Mănăstirii Iviru un metoh (n.r. un schit) în Moscova, biserica Sfântului Nicolae din Kremlin.


În România există Mănăstirea Portărița din Prilog, mănăstire ortodoxă de călugări, situată pe domeniul satului Prilog, județul Satu Mare, la un kilometru de sat, în apropiere de Mujdeni. Schitul “Portăriţa” se află la poalele muntelui Jelejnic, între munte și râul Talna, așezat între linia ferată Satu-Mare – Bixad, cu oprire la halta Mujdeni de unde mai este un km până la așezământul religios. Cu autobuzul se poate merge de la Satu-Mare spre Călinești-Oaș, cu oprire la indicator, de unde se poate merge cu mașina sau pe jos.


Galerie Foto:

About the Author

Glasul.info
Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info