Stupoare! Centre teroriste maghiare din Ardealul de Nord coordonate militar de preoți catolici!?

Pomeneam în articolele noastre anterioare despre diversele forme de organizare ale celulelor teroriste maghiare din Ardealul de Nord, încă de dinaintea Dictatului de la Viena din 30 august 1940. Însă nici prin cap nu ne-ar fi trecut vreodată că aceste centre teroriste maghiare, care s-au dovedit adevărate industrii ale morții, ar fi putut fi coordonate inclusiv militar, de către preoții catolici.

Citiți și: Celulele teroriste maghiare din județul Satu Mare care au pregătit masacrele antiromânești din Transilvania

Genocidul antiromânesc din Transilvania de după 1940 n-a apărut din senin, ci el este rodul unei organizări sistematice, întinse pe o perioadă de peste un deceniu, în care s-au organizat celule teroriste maghiare, s-au făcut liste negre cu intelectualii și liderii români care trebuiau reduși la tăcere, suprimați fizic, s-au făcut planuri pentru preluarea puterii totale la nivel administrativ, militar, social, cultural, spiritual, etc.

Citiți și: Organizații teroriste maghiare care au pregătit “listele negre” ale masacrelor din Ardealul de Nord din 1940: Garda Zdrențăroșilor (!)

Potrivit volumului publicat de către arhim. Dr. Emanuil Rus, starețul Mănăstirii “Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Bicsad, Satu Mare și Dr. Adrian Rezeanu, cercetător științific principal la Instititul de Lingvistică “Iorgu Iordan-Al. Rosetti” al Academiei Române, și intitulat “Țara Oașului în memoria documentelor – volumul I”,

“într-o măsură considerabilă, aceste centre teroriste maghiare erau coordonate chiar și militar de către preoți catolici.”

Citiți și: Revoltător! Biblioteca din Odorheiu Secuiesc va purta numele lui Nyírő József, unul dintre fondatorii gruparii teroriste Tuzharcosok (Ceata luptătorilor de foc)

“În schemele grafice teritoriale descoperite de noi în Arhivele Centrale din București se găsesc și numele concrete ale preoților romano-catolici, care au coordonat militar acțiunile teroriste, dar care aveau la reședințele lor și depozite de armament și materiale explozibile. Îl cităm aici doar pe Toth Koloman din Bihor, dar exemple nenumărate se găsesc în studiul nostru. Acest personaj al crucii șochează și acum, dar mai ales acum, într-o măsură covârșitoare prin faptul că era instructor militar, adică îi învăța pe tineri cum să-și omoare semenii.” (sursa: “Țara Oașului în memoria documentelor – volumul I”)

Descoperirea unor asemenea informații șocante și revoltătoare despre organizarea celulelor teroriste maghiare din Transilvania la un asemenea nivel din punct de vedere logistic și militar, i-a determinat pe Dr. Emanuil Rus și Dr. Adrian Rezeanu să alcătuiască un studiu amănunțit pe care l-au intitulat “Structuri teroriste maghiaro-horthyste în Țara Oașului, Maramureș și Bihor”:

libris.ro

Astfel, când răsfoim paginile din acest studiu al autorilor pomeniți mai sus și ajungem la celula teroristă maghiară din Bihor, descoperim următoarele:

Celula Bihor avea 24 de membri, din care notăm pe următorii 11, care dețineau poziții mai importante în acțiunile teroriste:

  • Hoszu Vasile (prêtre romanocatholique);
  • Lakatos Sand (curier interior);
  • Papp Adalbert (cuisiner);
  • Nagy Gheorghiu (electrician);
  • Toth Koloman (prêtre romanocatholique), la care se adaugă și mențiunea “instructor și depozitar de armament”;
  • Farkaș Ladisi (farmacist);
  • Wilhelm Iului (comerciant Harghita), la care se adaugă și mențiunea “instructor și depozitar de armament”;
  • Dorsanki Iosef (prêtre romanocatholique) cu mențiunea mențiunea “depozitar de armament”;
  • Bogdanfy Szilard (prêtre romanocatholique);
  • Petz Iuliu (doctor) cu mențiunea mențiunea “depozitar de armament”” (sursa: “Țara Oașului în memoria documentelor – volumul I”)

About the Author

Glasul.info
Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info