libris.ro

La 9 mai 1959 Tribunalul Militar București hotărăște condamnarea lui Valeriu Anania la 25 de ani de muncă silnică și 10 ani de degradare civică, pentru crima de uneltire contra ordinii sociale

Biografia lui Bartolomeu Anania, pe numele de mirean Valeriu Anania  (n. 18 martie 1921 – d. 31 ianuarie 2011), este una plină de suișuri și coborâșuri dramatice, mai ales în prima parte a vieții sale, în anii tinereții, în care a acumulat un lung șir de arestări din partea autorităților comuniste.

Dar punctul cel mai culminant din viața tânărului Valeriu Anania îl constituie ziua de 9 mai 1959, atunci când este condamnat de către tribunalul militar din București la 25 de ani de muncă silnică și la încă 10 de degradare civică.

Prin procesul verbal (minuta) nr. 493 în ziua de 9 mai 1959 Tribunalul Militar București compus din căpitanul de justiție Sitaru Valeriu (președinte), maiorul Apostol Ion ( Ases [or] popular) și căpitanul Vărzariu Dumitru „deliberând în secret, conform articolelor 291-295 c.j.m și pentru motivele ce se vor arăta în corpul sentinței, în numele poporului”

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


HOTĂRĂȘTE

„Cu unanimitate de voturi, făcând aplicațiunea articolului 209, punctul 1 c.p., condamnă pe ANANIA VALERIU BARTOLOMEU la 25 (douăzeci și cinci) de ani de muncă silnică și 10 (zece) ani de degradare civică, pentru crima de uneltire contra ordinii sociale.

Conform articolelor 304 și 463 c.j.m., îl obligă la plata a 1000 (una mie) lei cheltuieli de judecată și i se compută detenția preventivă de la 13 iunie 1958.

În baza articolului 25, punctul 6, alineatul 1 c.p., i se aplică confiscarea totală a averii personale.”, se arată în hotărârea Tribunalului Militar București

După 1989, Valeriu Anania avea să declare următoarele despre arestările din timpul regimului comunist:

Nu am colaborat cu Securitatea: nici cu angajament, nici sub nume propriu, nici sub nume conspirativ, nici în detenţie, nici în libertate, nici în ţară, nici în străinătate. Sunt de acord ca dosarul meu de la Securitate să fie deschis, studiat și, la nevoie, publicat” (Valeriu Anania)

Și într-adevăr cineva a simțit nevoia să publice o carte despre interogatoriile la care a fost supus Valeriu Anania în arest. În anul 2017 apărea la Cluj-Napoca un volum intitulat „Valeriu Anania, Procesele verbale de interogator (iunie 1958 – mai 1959)”, un volum editat și prefațat de Aurel Sasu.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info