2 Iunie: Sfântul mare mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, ocrotitorul Moldovei

 Prăznuirea Sfântului mare mucenic Ioan cel Nou (cunoscut și ca Ioan cel Nou de la Suceava), un sfânt creștin din secolul al XIV-lea, se face în fiecare an de către  Biserica Ortodoxă Română la data de 2 iunie.

Născut în cetatea Trapezunt (oraș-port la Marea Neagră, întemeiat de coloniștii greci), în jurul anului 1300, din părinți creștini greci, Ioan ajunge să se îndeletnicească după tradiția familiei cu negustoria, prilej cu care călătorește mult de-a lungul țărmurilor Mării Negre.

Însă în timpul acestor călătorii, Ioan nu se ocupa doar cu negoțul, ci își marturisea și credința în Iisus Hristos și pe care o propovăduia și celor din jurul său. Într-una din călătoriile sale, acesta a pornit către Cetatea Albă (sudul Basarabiei), ocupată la acea vreme de către tătarii nogai. Pe drumul către Cetatea Albă, Ioan își atrage antipatia din partea unui negustor catolic pe nume Reiz.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

Cunoscând faptul că tătarii pot fi foare ușor provocați atunci când simt că le este jignită credința religioasă,  Reiz l-a mințit pe conducătorul cetății că Ioan dorește să treacă la religia cea străveche a tătarilor (tengriismul). Nereușind să-l facă pe Ioan să renunțe la creștinism, conducătorul cetății poruncește ca acesta să fie pus la munci grele și înjositoare, bătut, torturat și batjocorit.

A doua zi, stăpânul cetății l-a ispitit pe Ioan cu promisiunea de a chema cei mai buni doctori pentru a-i trata rănile, cu condiția ca acesta să se lepede de creștinism și să se închine simbolurilor adorate de multe dintre popoarele turanice ale stepelor asiatice. Însă cum Ioan a refuzat și a continuat să-și mărturisească din nou credința, păgânii l-au legat de un cal și târât prin cetate. Cu trupul plin de răni, tânărul Ioan continua să murmure rugăciuni către Dumnezeu, astfel că unul dintre călăi se înfurie și îi taie capul.

Trupul i-a fost lăsat să zacă în locul în care a fost decapitat, creștinii din cetate neîndrăznind să-l atingă, de frica păgânilor. Dar la scurtă vreme de la moartea mucenicească a lui Ioan, au început să apară minunile: un arcaș din cetate a încercat să tragă cu săgeata în trei siluete aflate lângă trupul lui Ioan, crezând că aceștia sunt preoți ortodocși care au venit să-i recupereze trupul, dar mâinile i-au rămas înțepenite pe arc și pe săgeată fără să poată acționa. Minunile care au ajuns și la urechile conducătorului cetății au început să-i înspăimânte pe păgâni.

Dejucând încercarea negustorului Reiz de a-i dezgropa și fura trupul lui Ioan, un preot local a ridicat împreună cu o parte a comunității trupul neputrezit al noului mărturisitor al lui Hristos și l-au dus în altarul unei biserici din oraș, acolo unde a rămas preț de șapte decenii, până ce evlaviosul domn Alexandru cel Bun se hotărăște în anul 1402 să aducă moaștele Sfântului Mucenic Ioan cel Nou la Suceava.

Alaiul cu moaștele Sfântului Ioan a fost întâmpinat la locul numit “Poiana Vlădicăi”, în apropiere de Iași, de către domnitor și soția sa, de mitropolitul Iosif, de marii dregători, egumeni, călugări, preoți și credincioși, care l-au însoțit până la Suceava. De atunci, Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava este cinstit ca apărător al Moldovei, prin sfintele sale moaște săvârșindu-se minuni nenumărate asupra celor care au venit să se închine cu credință Sfântului.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

În afara liberalilor, un nou prădător periculos dă târcoale Iașului: șacalul auriu!

mar iun. 2 , 2020
Au început băbuțele de prin satele din județul Iași să se vaite că le dispar găinile tot mai des din bătătură, dând vina ba pe haitele de rezistenți ținuți de Plăvan în carantină, că … de, maică, le-o fi și lor foame după ce i-au ținut liberalii atâta amar de […]

Poate vă place și:

libris.ro