La Valea Uzului, acum un an, de Ziua Eroilor, Ziua Dreptății. După o campanie de trei luni de zile desfăsurată pe internet, începută în luna martie, după ce am fost la Dărmănești si la Valea Uzului, în mai, să stau de vorbă cu domnul primar Constantin Toma, care a ridicat Monumentul si Crucile Eroilor Armatei Române în Cimitirul internațional al Eroilor Valea Uzului, reinstaurând astfel caracterul inițial al acestui Cimitir, m-am aflat în mijlocul oamenilor veniți din toată Țara, în acest loc sfânt al României, Valea Uzului, Valea din mijlocul Munților Biruinței noastre.
Am un Respect deosebit pentru fiecare român care a fost atunci alături de Eroii Neamului, care a făcut Scut de năScut Român, în jurul Jertfei acestor Eroi, pentru acest Pământ! Atunci, fiecare om a simțit adânc, până-n prăsele, Sufletul Neamului, a simțit până-n adâncul Inimii, lupta din tranșeele Istoriei dusă de țăranii Oștirii rânduite de Dumnezeu să apere Rânduirea Lui pe aceste meleaguri. Să vezi cu ochii tăi, Mulțimea lăcrimând pentru Eroi, este cu adevărărat încă o Pagină de Istorie ce nu se poate uita.
Este unul dintre rarele momente când Poporul se află pe Linia Neamului Românesc. Un Freamăt străbătate din Vechime si înfruntă aceste vremuri; este Freamătul ce nu poate fi oprit si nici explicat de cei trecători.
Dar noi îl înțelegem, noi cei care mergem cu Dumnezeu înainte pentru Biruința Neamului Românesc. Valea Uzului este un Loc ce ne cheamă, Locul din creierii munților din care Eroii ies din Pământ spre a ne spune că Suntem. Suntem aici de la Începutul veacurilor și până la sfârșitul lor.
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
La Carei, în județul Satu Mare, ziua de 4 iunie a.c. a fost sărbătorită prin sfințirea steagurilor și ansamblului reabilitat al Eroului Național Avram Iancu de la Carei, precum și prin marcarea Centenarului Tratatului Trianon (n.r. vezi Sfințirea steagurilor și ansamblului reabilitat al Eroului Național Avram Iancu de la Carei. […]