RSS
«
»
TwitterFacebookPinterest

Fidesz se comportă ca în timpul Regiunii Autonome Maghiare (RAM) de tristă amintire, CHIAR și cu etnicii maghiari

O pagină tristă și dureroasă care lipsește din păcate din manualele de istorie din România, este perioada de tristă amintire în care a existat așa numita Regiune Autonomă Maghiară (RAM) chiar în inima țării, la ordinul sovieticilor.

libris.ro

Regiunea Autonomă Maghiară a fost o diviziune administrativ-teritorială situată în centrul României, înființată în anul 1952, în cadrul unei reorganizăr administrative după modelul sovietic.

La adăpostul pretextului că luptă împotriva “dușmanilor orânduirii socialiste”, în Regiunea Autonomă Maghiară erau arestați cu precădere etnicii români, torturați, umiliți, batjocoriți, uciși, violați. etc. Este o pagină neagră din istoria României despre care puțini au curajul să vorbească.

Vasile Luca, (n.r. născut László Luka), a inițiat un soi de colectivizare cu standard dublu din punct de vedere etnic, în care erau confiscate doar pământurile, pădurile și averile românilor, nu și cele ale ungurilor și secuilor, “scutiți” de această campanie de colectivizare forțată în cadrul județelor ce făceau parte din Regiunea Autonomă Maghiară (n.r. vezi mai pe larg în cartea “Transilvania roşie : comunismul românesc şi problema naţională : (1944–1965)“, de Stefano Bottoni).

Astăzi, chiar până și etnicii maghiari din România acuză implicarea până la un nivel de neconceput a statului ungar în treburile interne ale României, mergându-se până într-acolo încât acuzațiile se referă chiar la persoane publice din fruntea statului maghiar:

“De azi o sã scriu doar în româneşte pt.cã directoarea Casei de Comerţ a Ministerului de Externe al lui Szíjjàrtò a adus 2 poliţişti şi 3 de la SMURD ca sã mã interneze la psihiatrie şi vreau ca şi prietenii mei români, unii de o viaţā, sã ştie ce gangsterime Fidesz e aici Aceste lucruri se întâmplau prin anii ’50, sub Stalin. Agenții lui Viktor Orbán acolo se simt. Bãieţi, dacă nu v-aţi dat seama, aici e România, e o democraţie, e drept, ciudatā, dar democraţie. Da, democraţie, ştiţi, ce aţi avut şi voi acum câţiva ani.”, a scris pe facebook Peter Szabo, din Târgu Mureș

Foto: captură facebookContinutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info