libris.ro

Cel mai mare telescop pentru observații solare din România va fi inaugurat la Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, Județul Vaslui

Premieră Naţională!

La Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad va fi inaugurat pe 21 iunie 2020, cel mai mare telescop destinat publicului pentru observaţii solare din România.

Achiziţia acestui instrument a fost posibilă prin generozitatea sponsorilor: S.C. Vinicola Averești 2000 S.A., reprezentată prin dl administrator Constantin Duluţe şi S.C. Top Gel Prod S.R.L. Craiova, reprezentată prin dl preşedinte Petre Popa. În cadrul acestui demers a fost implicată şi Primăria Municipiului Bârlad, reprezentată prin dl primar Dumitru Boroş.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Inaugurarea oficială va avea loc cu prilejul eclipsei parţiale de Soare din dimineaţa zilei de 21 iunie 2020. Telescopul Lunt are apertura de 152 mm şi distanţa focală de 900 mm. Este construit special pentru observaţii solare în H-alpha, cu filtru de blocare B3400. Este cel mai mare şi modern telescop pentru observaţii solare aflat în dotarea unei instituţii publice din România.

Odata cu achiziţia telescopului pentru observaţii solare, publicul va avea ocazia să viziteze Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad şi pe timp de zi, pentru a observa cea mai apropiată stea de Pământ – Soarele. Telescopul solar Lunt este conceput în aşa fel încât să observăm în condiţii de siguranţă cele mai fine detalii din atmosfera solară: protuberanţe, filamente şi erupţii solare. De asemenea, instrumentul va fi folosit pentru fotografierea suprafeţei soarelui cu scopul popularizării ştiinţei şi astronomiei în rândul publicului vizitator.

Eclipsa parţială de Soare din 21 iunie 2020 va fi vizibilă şi din România. La Bârlad magnitudinea acesteia va fi aproximativ de 0.984 (3,64%). Durata eclipsei: 1 oră. Începutul eclipsei: 08.13; Faza maximă: 08.43; Sfârşitul eclipsei: 09.14. 

Publicul vizitator va avea ocazia să privească în premieră națională eclipsa parţială de Soare cu ajutorul telescopului Lunt recent achiziţionat.

Dr. Mircea Mamalaucă 

Director / Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad

Dumitru Ciprian Vîntdevară
Şef Serviciu Astronomie / Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad

Website: www.astrobarlad.wordpress.com
Facebook: www.facebook.com/astrobarlad

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info