Deznaționalizarea și depopularea satelor românești de pe granița de Nord-Vest a României

În vreme ce pentru protejarea identității culturale a minorității maghiare din zona de Nord-Vest a României se pun în mișcare forțe de nestăvilit, eforturi instituționale de o amploare și de o insistență sisifică, pentru românii din această zonă nu se mișcă instituțional nici măcar un deget atunci când identitatea culturală a acestora este pusă în pericol.

Pentru românii din această parte a României, grădiniță după grădiniță, școală după școală, sunt închise imediat ce nu mai îndeplinesc numărul minim de copii, pe când cele ale maghiarilor pot funcționa până și cu cinci sau șase copii.

După ce aceste edificii de învățământ sunt închise / desființate, mai cu seamă cele mediul rural, familiile tinere de români sunt forțate să migreze spre localitățile învecinate sau către centrele urbane, pentru a fi sigure că și copiii lor vor primi o educație adecvată.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Mai mult decât atât, în afara faptului că sunt artificial depopulate satele românești tocmai prin plecarea populației active, la școlile din localitățile vecine copiii români ajung în instituții de învățământ în care trebuie să învețe și limba maghiară.

Românii din sate precum Marna Nouă, Ianculești, Lucăceni, din județul Satu Mare, sunt puse în această ipostază în care părinții hotărăsc să-și vândă proprietățile pe care le dețin în mediu rural și să se mute către orașe precum Carei sau Satu Mare pentru a le asigura o educație corespunzătoare, în lipsa unei alternative în localitățile de domiciliu.

O situație și mai revoltătoare se regăsește într-un sat sătmărean românesc precum cel de la Ianculești, unde după demolarea școlii din sat autoritățile par a pregăti cam aceeași soartă și pentru căminul cultural, lăsat într-o paragină pentru care sătenii îi plâng de milă.

Și la Marna Nouă este o situație de acest gen, unde vechea școală desființată la fel, tot din cauza lipsei copiilor, și transformată între timp în muzeu al satului, este într-o stare de degradare evidentă, cu acoperișul stricat, prin care plouă și apa se infiltrează prin pereții clădirii.

Fosta școală de la Marna Nouă, județul Satu Mare, transformată în muzeu

Dacă extirpi din satele românești școlile, căminele culturale, muzeele, ce mai rămâne din sufletul românesc, din reperele identitare românești? Pe cât de important este să-și protejeze minoritatea maghiară identitatea culturală, oare nu tot pe atât de important este și protejarea identității culturale a românilor din această zonă a Țării? Ce naiba face statul român?

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info