La 26 iulie 1941 este eliberată Cetatea Albă.Odată cu eliberarea Cetății Albe se încheie și campania militară purtată de Armata Română, alături de cea germană, pentru eliberarea nordului Bucovinei și Basarabiei.
Între 22 iunie și 26 iulie 1941, peste Prut s-au dat lupte grele pentru eliberarea Basarabiei. În retragerea lor din fața trupelor române și germane, sovieticii distrugeau totul în cale, începând cu elementele de infrastructură, poduri, cale ferată, șosele, și arzând bisericile și mănăstirile care aveau ghinionul să se afle în calea lor.
După eliberarea Bucovinei de Nord și a Basarabiei, autoritățile românești au găsit niște teritorii devastate, pe lângă dezastrul lăsat în urmă de distrugerile fizice asupra infrastructurii și a numeroase clădiri, descoperind și cel puțin câteva masacre în masă la adresa populației românești, dublate de un exod al populației forțate de sovietice să ia calea deportărilor către… Siberii de gheață.
Eliberarea Cetății Albe la 26 iulie 1941 a constituit și un moment simbolic, marcând practic încheierea campaniei militare purtate de Armata Română, alături de cea germană, pentru eliberarea nordului Bucovinei și Basarabiei.
Galerie Foto:
[envira-gallery id=”111339″]
Donează pentru Glasul.info!
În conturile de la Banca Transilvania: RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
În inima României, într-un oraș brăzdat încă de cicatricile unor evenimente de o violență ieșită comun, respectiv cele din martie 1990, când manipularea și încercarea de destrămare teritorială a României au condus la un conflict interetnic dureros, un reprezentant oficial al statului român, Kelemen Hunor, a spus că la Târgu Mureș […]