Politicienii să nu mai interfereze nici în actul medical și să nu transforme specialiști medicali în reportofoane de partid

„Când vom trece de la noaptea minții la ziua adevărului? Suntem în luna august. După un debut fulminant în Europa, care a dus la instituirea unor restricții sociale fără precedent și la transformări economico-sociale cu efecte greu de anticipat la nivel internațional, Coronavirusul cunoaște o aparentă remisiune în statele civilizate, ca rezultat al unor măsuri pragmatice dublate de strategii ancorate în realitate, bazate pe cercetare medicală și comunicare eficientă.

Astfel, majoritatea statelor europene au trecut la o politică de relaxare graduală a restricțiilor și relansare economică. Strategiile lor s- au dovedit a fi eficiente, legale și, nu în ultimul rând, etice. Doar solidarizând cetățenii, respectându-le drepturile și oferindu-le suport și încredere, o societate poate lupta în mod unitar cu un fenomen precum Coronavirusul, ca un stat modern – și nu dispersat, precum o uniune de triburi administrate de vătafi autoritari.

Guvernul român nu gestionează situația la fel de eficient. Deși s-a pus foarte mare accent pe existența și activitatea așa-zisului Grup de Comunicare Strategică, componența acestuia este în continuare mitizată și secretizată, iar activitatea lui nu numai că nu poate fi numită Strategică, însă nici măcar nu se poate identifica drept Comunicare, din moment ce întreține teama, anxietatea și nemulțumirea populației, ascunzand informații esențiale (numărul persoanelor testate, mediul din care ele provin, situația din spitale, situația economică și strategii de relansare, precum și multe alte subiecte de importanță națională)

Întregul sistem de sănătate românesc este profund politizat, iar lipsa crasă a materialelor și a personalului rivalizează, probabil, doar cu perioada premergătoare Epocii Fanariote. În continuare, efectul este unul de domino. Spre deosebire de toate celelalte state europene, unde autoizolarea practicată de cetățeni, cu sprijinul și asistența autorităților, s-a dovedit a fi benefică, în România a luat forma unei vânători de vrăjitoare, a unei campanii de hăituire și pedepsire a persoanelor infectate (asimptomatice sau nu) – bazată pe privare de libertate, internare cu forța și absența comunicării. În afara faptului că aceste măsuri își au locul în cu totul alt secol, ele nu cauzează altceva decât prăbușirea încrederii cetățenilor în instituții și autorități.

Mai mult decât atât, Guvernul prezintă tendențios hotărârea Curții Constituționale din 25 iunie 2020, care stabilește că internarea obligatorie este neconstituțională. Pentru a-și masca propria incompetență, premierul Orban încearcă să discrediteze C.C.R. – garantul legii fundamentale a statului român – și hotărârile acesteia. În plus, pare că atât Guvernul, cât și Președintele României dezbină și învrăjbesc populația, prezentând aproape orice succes ca un merit personal, iar orice eșec ca o vină a opozanților politici și/sau civici.

Alianța pentru Unirea Românilor face apel la instituțiile și autoritățile statului român, precum și la toți actorii politici să acționeze spre a obține efecte reale în combaterea Coronavirusului, venind în același timp în sprijinul cetățenilor, respectându-le integritatea fizică și mentală, garantându-le și ocrotindu-le drepturile fundamentale și civile, respectând Constituția României, precum și legislația în vigoare.

Facem un apel la politicieni să nu mai interfereze nici în actul medical și să nu transforme specialiști medicali în reportofoane de partid, așa cum l-au transformat, în mod regretabil, pe domnul Raed Arafat. Totodată, e dreptul nostru să cerem transparență, într-un stat cu pretenții de membru al Uniunii Europene. Câte persoane (nu teste, ci persoane) au fost testate, până la această oră, în România? Care este situația exactă a celor infectați cu Coronavirus? De unde sunt prelevate testele (mediu urban, rural, azile de bătrâni)?

Care este situația din sistemul medical (cum se explică haosul, dar și faptul că mulți pacienți care nu au Covid-19 sunt pur și simplu ignorați sau plimbați între spitale, ori faptul că mulți bolnavi de Covid-19 sunt internați laolaltă cu ceilalți)? De asemenea, cerem Grupului de Comunicare Strategică să-și justifice, în sfârșit, existența. O comunicare eficientă presupune un anumit limbaj care să dezvolte încrederea cetățenilor în autorități și în medici, încurajând testarea în masă.

Purtarea măștii are sens doar dacă este completată de politici eficiente de testare și izolare. De un mesaj pozitiv, optimist, nu de unul păgubos și amenințător la adresa propriilor cetățeni. Noi, A.U.R., dezavuăm și condamnăm public modul politicianist în care este tratată pandemia de Coronavirus de către toți actorii politici de pe scena românească.

Toate acțiunile lor au ca unic scop acumularea de capital politic, cu prețul destabilizării societății și economiei românești, a derutării populației, a ruinării sistemului medical și a subminării sistematice a democrației. Poate că acest mesaj nu va căpăta niciun răspuns din partea conducătorilor noștri. Însă haideți să reflectăm măcar noi la toate aceste probleme, să le conștientizăm noi. Poate doar așa le vom rezolva. După 30 de ani de noaptea minții, poate a venit timpul pentru ziua adevărului.”, se arată în comunicatul AUR primit pe adresa redacției noastre

Glasul.info
Social Links
Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns