18 Octombrie 1944: Martiri uitați ai neamului românesc, soldații Regimentului 34 Infanterie arşi de vii cu aruncătoarele de flăcări

Masacrul de la Chilioara din cel de Al Doilea Război Mondial, atunci când la data de 18 octombrie 1944 mureau 20 de militari români din Regimentul 34 Infanterie în luptă cu trupele germane din jurul satului Archid, din județul Sălaj, a rămas cunoscut posterității sub numele de “cuptorul de foc de la Chilioara” sau “cuptorul de foc de la Archid”.

Eroii Regimentului 34 Infanterie ”Constanţa”, au sfârșit arşi de vii cu aruncătoarele de flăcări, din dorința de a elibera drumul spre Hodod şi Carei. Deși doar cu o zi înainte, pe 17 octombrie 1944 militarii români din Regimentul 34 Infanterie “Constanţa“ au reuşit să cucerească pozițiile strategice înalte din jurul satului Archid, hitleriștii s-au baricadat într-o fermă de unde opuneau încă o puternică rezistență pe aliniamentul Chilioara – Archid.

Surprinși de atacul din noaptea  de 17/18 octombrie 1944 al românilor, inclusiv atac pe timp de noapte la baionetă, germanii au ripostat disperat folosind aruncătoarele de flăcări. Ferma ce reprezenta o poziție cheie și deschidea drumul liber către Hodod şi Carei, a fost în cele din urmă cucerită de către români, însă cu prețul sacrificiului următorilor militari din Regimentul 34 Infanterie “Constanţa”:

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


apiland.ro

serg.Vasile Sopranca, serg. Nicolae Berteşteanu, cap. Alexa Ardelean, sold. Tudor Mitroi, sold. Nicolae Trifu, sold. Vasile Brătescu, sold. Vasile Sârbu, sold. Gheorghe Drăgan, sold. Tudor V. Tudor, sold. Reazim Abdula, sold.Ioan Putina, sold. Tudor Pascu, sold. Demetru Stancu, sold. Teodor Brătescu, sold. Nicolae Trizu, sold. Vasile A. Brătescu, sold. Teodor Musican, sold. Damian Marian, sold. Gheorghe Zaharia, sold. Constantin Oprea.

Din cauza sărăciei și a distrugerilor provocate de război, cei 20 de soldați români morți în “cuptorul de foc de la Chilioara” au fost înmormântați într-o groapă comună, în curtea bisericii din localitate. Din cauza lipsurilor materiale, doar pentru patru dintre ei s-au putut înjgheba sicrie pentru a fi înmormântați. Toți ceilalți au fost așezați la grămadă într-o groapă comună. Au trebuit să treacă nu mai puțin de șapte decenii până când cineva a reușit să ridice în localitate un monument închinat în memoria jertfei lor.

La 27 octombrie 2013, în satul Chilioara a fost inaugurat un monument închinat atât în memoria localnicilor morți în cele două războaie mondiale, cât și în memoria celor 20 de soldați din Regimentul 34 Infanterie care au murit în lupta cu trupele germane din 18 octombrie 1944.

“Cuptorul de foc de la Archid” sau “cuptorul de foc de la Chilioara” este încă o pagină de istorie scrisă cu sânge românesc pentru apărarea acestui pământ îmbibat de-a lungul veacurilor de atâta sânge, de atâtea lacrimi, de atâta sudoare și suferință.

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Observații astronomice cu telescopul solar în premieră națională la Centrul Social pentru Copii din Comuna Bilciurești, Jud. Dâmbovița

lun oct. 19 , 2020
Cel mai mare telescop pentru observații solare din România va fi prezent în premieră în judeţul Dâmboviţa,  la un centru social pentru copii. Miercuri, 21 octombrie 2020, la inițiativa Asociației „Șansa Ta”, în parteneriat cu Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad, coordonat de muzeograful Ciprian Vintdevara, copiii de la Centrul Social „Şansa […]

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
libris.ro