libris.ro

20 Noiembrie 1941: trei studenți români din Cluj au fost împușcați pe loc de către horthyști pentru un anunț prin care felicitau trupele române pentru cucerirea Odesei

20 Noiembrie 1941: trei studenți români din Cluj au fost împușcați pe loc de către horthyști pentru un anunț prin care felicitau trupele române pentru cucerirea Odesei

Cu ocazia căderii Odesei, trei studenți români din Cluj-Napoca au pus un anunț la Universitate: „Victorioasele trupe române au cucerit Odesa și urmează să cucerească Ardealul, care a fost doar cedat temporar ungurilor”. Replica maghiarilor horthysti a fost cumplită; au fost împușcați pe loc.

Cucerirea Odesei de către trupele române oferea un dram de speranță și pentru românii transilvăneni că este posibilă o revenire a teritoriului Transilvaniei la Țara Mamă, la România.

Însuflețiți de vestea victoriei Armatei Române de la Odesa, trei tineri studenți români au recurs la aroganța supremă pentru acele vremuri crunte de ocupație sub care se afla Cluj Napoca, sufocată de trupele horthyste. La Universitatea din Cluj, cei trei tineri studenți români au pus următorul anunț:

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


 „Victorioasele trupe române au cucerit Odesa și urmează să cucerească Ardealul, care a fost doar cedat temporar ungurilor”.

Reacția regimului de ocupație, a horthyștilor, a fost una barbarică: toți cei trei studenți români au fost împușcați pe loc. Se ridică acum întrebarea de ce nu există la Cluj-Napoca un monument închinat în memoria acestor bravi studenți, și există în schimb statuile unor unguri vinovați de-a lungul istoriei de etnocid… Clujenii prețuiesc numai istoria băgată samavolnic pe gât de Lucian Boia, Sabin Gherman și alți astfel de zvârcolaci antiromâni?

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info