libris.ro

Campanie de amploare pentru înverzirea Capitalei

APDD lansează proiectul „PLANTEAZĂ COPACI”, prin care va contribui la „înverzirea” Capitalei

Identificând o problemă de mediu pregnantă la nivelul Municipiului București, APDD (Asociația Programatică pentru Dezvoltare Durabilă – Divizia de inițiativă civică și cercetare a VEGO Holdings) a identificat și o rezolvare pentru aceasta.

Astfel, întrucât în București spațiile verzi și calitatea aerului se degradează constant, sunt necesare măsuri pentru creșterea spațiilor verzi și, mai ales, se remarcă necesitatea existenței unui ghid de identificare a tipologiei potrivite de „verde” care să contribuie la purificarea aerului în raport cu substanțele poluante emise la nivelul Capitalei.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


De aceea, APDD a lansat inițiativa de amploare „PLANTEAZĂ COPACI”, prin care își propune plantarea masivă a 500 000 de copaci, în termen de 5 ani, pe suprafața Municipiului București și a zonelor limitrofe, prin acțiuni, cum ar fi :

a) alcătuire de perdea verde de jur împrejurul Capitalei;

b) plantări intensive de-a lungul căilor de circulație rutieră;

c) îndesirea parcurilor existente cu crearea de alei printre copacii nou-plantați;

d) crearea de noi parcuri etc. Zonele favorabile plantării sunt spațiile libere de-a lungul infrastructurii de circulație, curțile și alveolele aferente ansamblurilor de blocuri și condominiilor.

Inițiativa propune colaborarea cu asociațiile de proprietari din București, pentru a identifica zonele în care este necesară plantarea unor noi copaci. Mai mult decât atât, demersul va fi posibil și în cazul curților private, pentru proprietarii care își doresc o perdea de protecție de jur împrejurul proprietății, în spațiul generat de retragerile față de limitele terenului.

De asemenea, se va colabora cu administrațiile publice locale pentru identificarea altor zone favorabile înverzirii. De exemplu, există multe zone de protecție aferente infrastructurii tehnice majore, cum ar fi zonele de protecție a apeductelor, a infrastructurii de îmbunătățiri funciare, a rețelelor de transport de produse petroliere sau gaze, ori zona de protecție și siguranță a căilor ferate.

Deși construirea pe aceste imobile nu este posibilă, ele pot fi ocupate de arbuști, fiind ulterior integrate în rețeaua de spații verzi a unui oraș. Punctul de start al acestui proiect este reprezentat de un studiu realizat de inițiatori, în colaborare cu USAMV (Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară), privind tipologiile, speciile cele mai potrivite pentru zona Capitalei și metodele de plantare în raport cu capacitatea de reținere a prafului, de absorbție a gazelor și a calităților de antifonare ale arborilor.

Având la bază acest studiu, se pot identifica ușor speciile de arbori și de copaci ornamentali compatibili cu tipologia solului și cu specificul zonei unde se plantează. La nivelul județului Ilfov, în cazul localităților limitrofe Bucureștiului, se va dezvolta un plan de acțiune specific fiecărei unități administrativ-teritoriale, în funcție de zonele disponibile pentru plantarea arborilor.

Cu privire la acest proiect, reprezentanții Asociației APDD au creat un mecanism foarte transparent de monitorizare a modului de cheltuire a sumelor obținute din donații; fondurile vor fi utilizate în mod exclusiv pentru acțiunile de plantare a copacilor, aceste fonduri nefiind utilizate în scop publicitar ori în alte scopuri ce nu au legătură cu activitatea de plantare.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info