RSS
TwitterFacebookPinterest

Campanie de amploare pentru înverzirea Capitalei

APDD lansează proiectul „PLANTEAZĂ COPACI”, prin care va contribui la „înverzirea” Capitalei

Identificând o problemă de mediu pregnantă la nivelul Municipiului București, APDD (Asociația Programatică pentru Dezvoltare Durabilă – Divizia de inițiativă civică și cercetare a VEGO Holdings) a identificat și o rezolvare pentru aceasta.

apiland.ro

Astfel, întrucât în București spațiile verzi și calitatea aerului se degradează constant, sunt necesare măsuri pentru creșterea spațiilor verzi și, mai ales, se remarcă necesitatea existenței unui ghid de identificare a tipologiei potrivite de „verde” care să contribuie la purificarea aerului în raport cu substanțele poluante emise la nivelul Capitalei.

De aceea, APDD a lansat inițiativa de amploare „PLANTEAZĂ COPACI”, prin care își propune plantarea masivă a 500 000 de copaci, în termen de 5 ani, pe suprafața Municipiului București și a zonelor limitrofe, prin acțiuni, cum ar fi :

a) alcătuire de perdea verde de jur împrejurul Capitalei;

b) plantări intensive de-a lungul căilor de circulație rutieră;

c) îndesirea parcurilor existente cu crearea de alei printre copacii nou-plantați;

d) crearea de noi parcuri etc. Zonele favorabile plantării sunt spațiile libere de-a lungul infrastructurii de circulație, curțile și alveolele aferente ansamblurilor de blocuri și condominiilor.

Inițiativa propune colaborarea cu asociațiile de proprietari din București, pentru a identifica zonele în care este necesară plantarea unor noi copaci. Mai mult decât atât, demersul va fi posibil și în cazul curților private, pentru proprietarii care își doresc o perdea de protecție de jur împrejurul proprietății, în spațiul generat de retragerile față de limitele terenului.

De asemenea, se va colabora cu administrațiile publice locale pentru identificarea altor zone favorabile înverzirii. De exemplu, există multe zone de protecție aferente infrastructurii tehnice majore, cum ar fi zonele de protecție a apeductelor, a infrastructurii de îmbunătățiri funciare, a rețelelor de transport de produse petroliere sau gaze, ori zona de protecție și siguranță a căilor ferate.

Deși construirea pe aceste imobile nu este posibilă, ele pot fi ocupate de arbuști, fiind ulterior integrate în rețeaua de spații verzi a unui oraș. Punctul de start al acestui proiect este reprezentat de un studiu realizat de inițiatori, în colaborare cu USAMV (Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară), privind tipologiile, speciile cele mai potrivite pentru zona Capitalei și metodele de plantare în raport cu capacitatea de reținere a prafului, de absorbție a gazelor și a calităților de antifonare ale arborilor.

Având la bază acest studiu, se pot identifica ușor speciile de arbori și de copaci ornamentali compatibili cu tipologia solului și cu specificul zonei unde se plantează. La nivelul județului Ilfov, în cazul localităților limitrofe Bucureștiului, se va dezvolta un plan de acțiune specific fiecărei unități administrativ-teritoriale, în funcție de zonele disponibile pentru plantarea arborilor.

Cu privire la acest proiect, reprezentanții Asociației APDD au creat un mecanism foarte transparent de monitorizare a modului de cheltuire a sumelor obținute din donații; fondurile vor fi utilizate în mod exclusiv pentru acțiunile de plantare a copacilor, aceste fonduri nefiind utilizate în scop publicitar ori în alte scopuri ce nu au legătură cu activitatea de plantare.Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info


[button-red url="https://glasul.info/donatii/" target="_self" position="center"]Donează pentru Glasul.info[/button-red]