Despre “limba moldoveneasca Anno Domini 2021 (din păcate)

Recent am primit o declaratie de la domnul Ion Bors prin Linkedin. Domnul Bors este  Seful Diviziei de Statistica Monetara si Financiara al semetei ‘Republici’ Moldova (Head of Monetary and Financial Statistic Division, National Bank of Moldova Chisinau). Dumnealui ar fii fost nostim prin cele debitate mai jos, sa nu fii fost o reflectie trista, a cee ace inseamna indoctrinare si deformare ruseasca in mintea unor romani basarabeni despre…cine sunt.

O redau impreuna cu replica mea:

“11/Mai/2021

Chișinău, Moldova

Buna Ziua! Eu sunt moldovan, Patria mea este Moldova, Neamul meu sunt moldovenii. Românii sunt unicul popor din lume care nu doresc existența moldovenilor, Moldovei, limbii moldovenești.  Nu există Basarabia și basarabenii, dar există Republica Moldova și moldovenii.  Cuvântul rumîn în secolul XVI nu însemna etnie în Valahia. Țăranii care benevol se cereau în șerbie la Voievod, boierii valahi, la mănăstirile valahilor obțineau denumirea de rumîni.  Nu există nici o legătură istorică dintre ocupanții romani ai lui Traian în Dacia de Vest din anii 106 – 275 cu valahii din Voievodatul Valahia. În orașul Roma al românilor nu a existat etnia romană și limba romană – dar au existat latinii și latina. A existat Romania (Imperiul Bizantin) și Rumelia, iar la Nord de Dunăre Valahia și Moldova până pe 24.01.1862. Patria strămoșească are denumirea Moldova, neamul strămoșesc are denumirea moldoveni, limba strămoșească are denumirea limba Moldovenească (Letopisețul lui Gr. Ureche, primul capitol se numește – Pentru limba noastră moldovenească)! 

 Dezicerea de Patria Moldova prin desființarea ei în cadrul României – este trădare de patrie. Dezicerea de naționalitatea moldovenească prin convertirea în români – este trădare de neam.  Iubim Patria Moldova! Iubim Neamul Moldovenesc! Ne apărăm limba strămoșească acea moldovenească! [?!]” Ion Bors

Iata si raspunsul meu:

“Bine domnule Bors, va multumesc. De ce aveti atunci statuia si strazi cu numele lui Mihai Eminescu care a spus: „Suntem Romani si Punctum”?

Cat de ‘neam strain’ este Stefan cel Mare cu Vlad Tepes, si cat de ‘straini’ si vorbind ‘limbi diferite’ au fost tatii lor Musatinii si Basarabii cu inaintasul comun, marele Mircea cel Batran? In ce limba au vorbit domnule Bors? Cu siguranta nici pe vremea aceea nu aveau dictionare ‘moldovenesti’.

Moldova (corect Mol-Deva, locul Zeitei Mol la Daci, dupa cum Suceava este Suci-Deva, locul Zeitei Suci la Daci, intreaga Dacia-Romania este presarata de Deva, inclusiv orasul…Deva), este mai mult decat Basarabia (si asa sfartecata de rusi si urcainieni fara Bugeac). Este Moldova dintre Nistru, Carpati, Dunare si Marea Neagra.

Aveti vre-o idee ca Ba-Sarabos (deci Basarabia) inseamna Campia Starabosilor (preotii Daci), dupa cum Bu-Gaetos (deci Bugeacul) inseamna campia Getilor ca si Tyras-Polis (Tiraspol), inseamna orasul Getilor Tiras?

Va amintesc ca Sfatul Tarii a votat benevol pentru reunirea cu Dacia-Romania (inclusiv minoritatile) si ca in prezent primiti darurile de bani de miliarde de Euro de la Romania (deci de la ‘strainii’ romani).

Intre timp rusii au ocupat samavolnitc (si inca au armata de ocupatie), au rapit etnici romani, omorat, violat, furat, deportat si colonizat Basarabia pe timpul: tarilor; a comunistilor; si a „democraticului” asasin de ziaristi, politicieni si civili Putin?

 Intre timp ce romanii au cladit scoli, gradinite, spitale, biserici, si dat scolarizare inclusiv ‘moldovenistilor’ (care dupa ce fac scoala pe banii compatriotilor lor romani la Bucuresti si iau cetatenia romana, revin la Chisinau ca sa scuipa in galeata in care au baut apa unei diplome si profesii).

Dumneavoastra cu dreapta luati banii si celelalte ajutoare de la fratii (pentru ca asta suntem) romani si cu stanga amendati basarabeni care isi pun tricolorul in ograda si cereti impozite la cartile donate de romani scolilor si copiilor din Basarabia si ‘retrageti’ cetatenia Moldovei de la presedinti si senatori romani pentru ca sunt…prea romani.

Si in ce limba comunicam noi? Pentru ca eu cu siguranta nu folosesc nici un ‘dictionar’ cu dumneavoastra. La fel cum n-o fac in toata Moldova, Bucovina, Transilvania, Banat, Muntenia, Dobrogea, Timoc si in orice alta zona unde sunt romani.

Ca punct de reper va prezint frumoasa Italie unde pe toata peninsula (si insulele aferente) ale tarii sunt peste 50 de dialecte de o diferentiere care ii fac pe italieni ca sa fii creat o limba standard pentru a putea comunica. La fel au trebuit ca sa faca si germanii.

 La daco-romani limba pe care dumneavoastra, rusii, ucrainienii si altii o falsificati sub eticheta falsa de ‘moldoveneasca’ NU EXISTA DIALECTE; exista numai inflexiuni regionale de pronuntare a aceleaiasi limbi, ceea ce Constantin Noica chema ‘graiuri’. Limba romana aflata in Balcani are dialecte acolo, respectiv: macedo-romana (aromana); megleno-romana; si istro-romana. Retineti va rog cuvantul ‘romana’ din toate. Desi SI ACOLO, sarbii si grecii insista de asta data, ca daco-romanii ar vorbii ‘valaha/vlaska’ si ca ar fii ‘valahi/vlahos’ [?!].

În cele din urmă, prin Hotărârea nr. 36 din 5 decembrie 2013, Curtea Constituțională a republicii Moldova a hotărât că prevederea conținută în Declarația de Independență referitoare la limba română ca limbă de stat a Republicii Moldova prevalează asupra prevederii referitoare la limba moldovenească conținute în articolul 13 al Constituției.

Denumirea politică de „limbă moldovenească” nu trebuie confundată cu denumirea lingvistică „graiul moldovenesc” care desemnează forma tradițională a limbii române populare vorbită pe teritoriile fostului Principat al Moldovei în România (Moldova occidentală), Republica Moldova și Ucraina; limba română este limbă maternă pentru aproximativ 2,5 milioane de locuitori ai Republicii Moldova (76,5% din populația țării).

Si atunci, cine a creat deci aceasta impostura lingvistica? Rusii si alti minoritari.

Leonid Madan a primit sarcina de la rusi, de a alcătui „limba moldovenească” pe care a expus-o în cartea sa Gramatika Moldoveniaskî, publicată la Tiraspol în 1929. Aceasta era bazată pe graiurile locale din Transnistria (RASSM) și Basarabia, conținând, de asemenea, termeni rusești și invențiile proprii ale lui Madan. Acesta a recomandat, spre exemplu, să se scrie acrariu și apariu (pentru cuvintele rusești кислород și водород, oxigen și hidrogen).

Iata un exemplu de asa-zisa ‘limba’ moldoveneasca: „De-amu v-o două luni di zăli, dicînd «Plugaru Roșu» își lunjește discusîia dispri orfografia moldovineascî, mai întîi trebui di spus cî sfada merji nu dispri limba moldovineascî, dar dispri orfografii, adicî dispri sămnuirera sunitilor cari sînt în limba jii moldovineascî” (Petru Chior, comisar al poporului pentru învățămînt în RASS Moldovenească, în broșura Despre ortografia moldovenească din 1929). Chiar ca era choir saracul Chior. Si inca cati mai sunt “chiori” ca el in secolul XXI?

Gherasim Gabriel Teodor
Gherasim Gabriel Teodor

Gherasim Gabriel Teodor

scriitor român, stabilit in SUA corespondent și colaborator la mai multe publicații din SUA, România, etc

Lasă un răspuns