Eliberați statuia lui MIHAI EMINESCU de la Oradea!
Mihai Eminescu a rămas ferecat și în acest an de ziua lui la Oradea. Stă de peste 5 ani de zile închis într-un dulap de scânduri. Nici măcar de ziua lui nu poate respira liber, nu se poate bucura de cei veniți să îl sărbătorească.
Primăria Oradea e necruțătoare și cu Mihai Eminescu și cu Mihai Viteazul pe care și-a permis să îl dea jos de pe un soclu care e proprietate privată la fel ca statuia.
Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, Societatea Avram Iancu, filiala Bihor, a depus flori la statuia ferecată cu scânduri a lui Mihai Eminescu.
Astăzi, a depus o coroană de flori AUR, singurul partid care a avut curajul de a semnala închiderea lui Mihai Eminescu în dulap de scânduri de ani de zile.
La fel ca la Satu Mare, când la protestul urmașilor românilor expulzați în 1940 din 10 ianuarie împotriva OUG 130 nu a venit niciun parlamentar sătmărean, nici la Oradea nu a reacționat vreun parlamentar bihorean împotriva umilinței la care este supus simbolul statuar al lui Mihai Eminescu. De 5 ani de zile nu a reacționat nimeni. Chiar nu mai avem niciun partid sau politicieni care să apere simbolurile și personalitățile românești de niște demnitari profitori?
Revista ,,Familia,, unde s-a publicat prima poezie a lui Mihai Eminescu, a fost trecută pe linia moartă la 155 de ani de existență. Redactorul șef și-a înaintat demisia. La Oradea, valorile culturale române nu sunt pe placul Consiliului Județean și Primăriei.
Eliberați statuia lui MIHAI EMINESCU de la Oradea!
Daniela Ciută
Donează pentru Glasul.info!
În conturile de la Banca Transilvania: RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Un poet puțin cunoscut în lumea poeziei pe care l-am încurajat personal și mi-am asumat că-l voi promova atâta timp cât trăiesc, este Radu Gorj. O spun nu din postura unui specialist în al poeziei, ci din poziția unui cunoscător al evoluției istoriei noastre culturale. Din prea multă modestie, mi-a interzis […]