libris.ro

Alianța Părinților, scrisoare deschisă adresată Ministerului Educației: Ideea de OBLIGATIVITATE a educației parentale este una periculoasă. Binele făcut cu forţa înseamnă DICTATURĂ

Alianța Părinților a reacționat la proiectul inițiat de Ministerul Educației privind Strategia Națională de Educație Parentală, solicitând să se elimine atât ideea de obligativitate, care este periculoasă și înseamnă dictatură, cât și orice trimitere la ideologia de gen.

Reamintim că Ministerul Educației a lansat în consultare publică, până în data de 2 mai,  Strategia Națională de Educație Parentală „Părinți educați, copii fericiți”. Conform strategiei, peste 2,2 milioane de părinți trebuie să participle la cursuri educație parentală, până în 2030, după cum a relatat Rost Online.

FB: alianta.parintilor.romania

Redăm integral comunicatul transmis de Alianța Părinților pe adresa redacției:

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


„Părinți educați, copii fericiți” se prezintă a fi o inițiativă legislativă pornită din grija pentru calitatea vieţii copilului. Din textul proiectului reiese, însă, faptul că scopul declarat este deturnat.

Pentru ca acest proiect să nu încalce principiul primatului parental și să nu ducă la distrugerea culturii românești și a familiei (așa cum vedem că se întâmplă în ţările în care acest principiu a fost încălcat), este nevoie de modificări esenţiale în cuprinsul textului:

1-Ideea de „obligativitate a educației parentale” este una periculoasă. Binele făcut cu forţa înseamnă dictatură. Termenul “obligativitate” trimite la ideea centrelor de reeducare specifice regimurilor totalitare. Nu putem fi de acord cu așa ceva. Participarea, dacă va exista, trebuie să fie absolut benevolă. Pot fi sprijinite numai familiile care au nevoie și care solicită sprijin.

Acolo unde este vorba despre copii neglijați sau supuși la rele tratamente trebuie prevăzute masuri punctuale eficiente (care ar fi putut fi implementate și până acum dacă s-ar fi dorit). Este aberant sa se considere că, brusc, toți părinții români nu mai au discernământul și abilitățile necesare pentru a-si crește și educa copiii, iar sarcina  aceasta trebuie preluată în mod organizat (!) de către stat. Este, mai degrabă, o subminare mascată a drepturilor parentale.

2– Introducerea educaţiei parentale ca disciplină opțională la clase liceale, școli profesionale, etc, este cu totul inoportună.

3– Ne amintim faptul că proiectul SNEP din 2018 avea scopul vădit de a reeduca și îndoctrina părinţii prin prevederi menite să impună modele așa-zis “progresiste”, prin stabilirea de obligativităţi care decretau ca anacronic atașamentul faţă de valorile tradiţionale, insultând astfel milioane de români. Actualul proiect de educaţie parentală face același lucru în variantă “soft”, favorizând o inacceptabilă imixtiune a statului în familie.

4- Nu putem accepta ca statul să-și aroge dreptul de a stabili ce este greșit și ce este corect în educaţia copiilor (în cadrul unor familii funcţionale), încălcând libertatea de conștiință a cetăţenilor prin stabilirea unui model unic valid, și nu vom accepta prezenţa (subtilă sau vădită) a niciunui element care aparţine ideologiei de gen.

5– Considerăm că statul poate oferi ajutor DOAR familiilor cu o situație economică sau relațională precară, în care din motive financiare sau de separare, părinții nu pot oferi copiilor lor tot sprijinul necesar.

Nu putem accepta intervenţia statului în viaţa privată a cetăţenilor, uzurparea drepturilor parentale și  încălcarea demnităţii tuturor părinților români prin reeducarea în masă, chiar dacă au o familie funcţională și nu necesită ajutor din partea statului.

6- Ceea ce se pregătește prin acest program este un angrenaj uriaș de cheltuit bani publici și de irosit resurse umane. Sume uriașe ar fi cheltuite inutil pentru „formarea formatorilor”, a „evaluatorilor” și a altor „specialiști”. Sigur că există situaţii în care ajutorul statului este necesar, dar nu printr-o modalitate care reprezintă mai degrabă un dubioas angrenaj birocratic cu note totalitariste.

Solicităm să aveţi în vedere dorința și nevoile REALE ale familiilor românești, făcând toate modificările necesare pentru a exclude:

  •  orice trimitere la ideologia de gen;
  • obligativitatea participării și aplicarea în masă;
  • orice imixtiune, de orice fel, în viaţa familiilor care nu necesită și nu cer ajutor.

Preluare: Rost Online

Foto: edupedu.ro

Știri pe subiect:

Reeducarea revine. Peste 2,2 milioane de părinți, la cursuri de educație parentală, până în 2030/ Ministerul Educației lansează în dezbatere publică strategia „Părinți educați, copii fericiți”

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Constantinescu-Motru Ioan

Analist politic și ziarist