Alianța Părinților cere publicarea listei specialiştilor care au elaborat proiectul Legii învăţământului preuniversitar

Domnule Ministru,

La data de 13 iulie 2022, Ministerul Educaţiei a lansat în consultare publică proiectele legilor educației, Legea învățământului preuniversitar și Legea învățământului superior.

Domnule Ministru, ați afirmat public, de mai multe ori, că măsurile pe care le preconizează reprezintă ,,rodul consultărilor de peste cinci ani cu peste 10.000 de persoane care s-au pronunţat, îndreptăţite să se pronunţe”.

Având în vedere declarațiile publice ale domnului profesor univ. dr. Marian Preda, rectorul Universității București (,,Nu cunosc, din discuțiile avute cu colegii mei, ca vreun specialist în educație din Universitatea din București sau din celelalte mari universități din țară, singurele cu tradiție în domeniu, să fi fost consultat, cu atât mai puțin implicat în formularea propunerilor de legi ale educației care doresc să reformeze sistemul. În discuția din Senatul nostru, directorul de departament de la Științele Educației a spus public că el i-a întrebat pe toți colegii de la departamentele de profil din țară și nimeni nu a fost consultat. Mai mult, avem în universitate colegi care sunt specialiști recunoscuți și în străinătate, care conduc grupuri de lucru de reformă la nivelul Comisiei Europene sau coordonează componenta de educație ori guvernanță academică în CIVIS, rețeaua noastră de universități europene, cu rezultate remarcabile pe care le apreciază toți partenerii noștri europeni. Niciunul nu a fost consultat.”suntem profund îngrijorați de nivelul de profesionalism, de expertiza, dar și de experiența autorilor acestui proiect de lege, atât de important.

Nu ne vom referi la detaliile proiectului. Ați primit (și veți mai primi) analize detaliate, dar vă reamintim că Ministerul Educaţiei este o instituţie publică, pusă în slujba interesului public, care satisface o nevoie socială, în cazul nostru educația.

În consecință, vă solicităm, domnule Ministru, având în vedere prevederile Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes publicsă faceți publică de îndată lista specialiștilor care au elaborat proiectul Legii învățământului preuniversitar.

libris.ro

Alianţa Părinţilor – membru al Platformei civice ,,Liga pentru Deşteptarea României

Popa Olimpia – Director Departament Educaţie – Sănătate

Cristian Filip – Președinte, apud AP


Constantinescu-Motru Ioan

Analist politic și ziarist