Târgu Jiu | Marșul „Împreună pentru Calea Eroilor”. Primăria Târgu Jiu e depășită de problema Brâncuși!

Marșul „Împreună pentru Calea Eroilor” organizat de Grupul Civic Gorj, la Târgu Jiu, a adunat peste 70 de persoane care cer Primăriei Târgu Jiu să își îndeplinească urgent obligațiile, pe care aceasta le are în raport cu dosarul de candidatură UNESCO a Ansamblului Monumental „Calea Eroilor”, obligații întârziate nepermis de mult din cauza intereselor imobiliare de pe Calea Eroilor: finalizarea în condiții optime a primului tronson de modernizare a Căii Eroilor (str. Popa Șapcă – str. Mărășești), actualizarea Planului Urbanistic General, a Planului Urbanistic Zonal, restaurarea Podului „Ferdinand I”, alocarea fondurilor necesare pentru restaurarea operelor ce compun Ansamblul Monumental „Calea Eroilor”, informează MAGAZIN CRITIC.

Acțiunea a început în fața Primăriei Târgu Jiu, grupul deplasându-se spre Poarta Sărutului, apoi pe Calea Eroilor pe o porțiune unde circulația persoanelor este permisă. Restul străzii este un șantier, de mai bine de 30 de luni.

Solicitările celor care au manifestat la Târgu Jiu, la inițiativa Grupului Civic Gorj, în semn de protest față de modul dezastruos în care sunt realizate lucrările de modernizare și reabilitare a Căii Eroilor, calitatea acestora și termenul de execuție prelungit, lucrările trebuind să fie finalizate în anul 2020, se regăsesc într-un memoriu pe care organizatorii marșului îl vor trimite instituțiilor naționale și instituțiilor de cultură abilitate.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro
Foto: Grupul Civic Gorj.

Marinela Strîmbulescu, coord. Grupul Civic Gorj: Primăria Târgu Jiu este depășită de situația problemei Brâncuși

Este nevoie de o strategie coerentă, se arată în documentul semnat de participanții la Marșul „Împreună pentru Calea Eroilor”, care să plaseze în centrul de dezvoltare al municipiului Târgu Jiu și al Gorjului, Ansamblul Monumental „Calea Eroilor”! Primăria Târgu Jiu este depășită de situația problemei Brâncuși, dar ține la distanță instituțiile și specialiștii statului român pentru a mulțumi niște grupuri de interese, cu încălcarea gravă a legii privind protejarea monumentelor istorice”, a declarat Marinela Strîmbulescu, unul dintre organizatori.

În Memoriul semnat în urma desfășurării marșului de la Târgu Jiu, se mai solicită și consultarea în toate deciziile care privesc Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” de către Primăria Târgu Jiu cu principalele instituții culturale ale statului român care se ocupă de problematica Brâncuși și a specialiștilor și experților atestați de Ministerul Culturii: Institutul Național al Patrimoniului, Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Optoelectronica INOE, Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, Consiliul Științific al Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși, Ministerul Culturii, Comisia pentru Monumente Istorice, dar și publicarea caietului de sarcini cu documentele aferente care face obiectul licitației pentru proiectul Modernizarea și reabilitarea zonei protejate a Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” – Etapa I, pe site-ul Primăriei Târgu Jiu.

Foto: Grupul Civic Gorj.

Riscul ca Ansamblul Monumental Calea Eroilor să nu mai fie inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO este mare!

Un alt organizator al evenimentului desfășurat la Târgu Jiu, profesorul Andrei Popete Pătrașcu, vorbește despre respectarea obligațiilor donatarului, Primăria Târgu Jiu, din actul de donație prin care Arethia Tătărescu, în numele Ligii Naționale a Femeilor Gorjene, a „dăruit” orașului Târgu Jiu operele sculptorului Constantin Brâncuși. „Cerem Primăriei Municipiului Târgu Jiu să își asume textul documentului, semnat în anul 1937, de Arethia Tătărescu și să acționeze ca atare”, a declarat istoricul gorjean.

Ca urmare a celor prezentate în Memoriul pentru „Calea Eroilor”, acest ansamblu monumental, obiectiv cultural național și de patrimoniu European, riscă să nu mai fie inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Este momentul ca târgujienii să dea un semnal despre ce doresc pentru orașul nostru. Ne aflăm în proximitatea unui moment istoric pe care doar niște iresponsabili nu l-ar putea înțelege, includerea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” în Patrimoniul Mondial UNESCO”, se arată într-unul din comunicatele Grupului Civic Gorj și transmise de redacția MAGAZIN CRITIC.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Constantinescu-Motru Ioan

Analist politic și ziarist

Lasă un răspuns

Next Post

UNIUNEA JURNALIȘTILOR INDEPENDENȚI DIN ROMÂNIA își mărește echipa! NAȚIONAL-INFO este primul ziar online afiliat la noua organizație înființată în anul 2019

lun iul. 11 , 2022
Ieri, 10.07 2022, colegii noștri de la NAȚIONAL-INFO au semnat contractul de afiliere la UNIUNEA JURNALIȘTILOR INDEPENDENȚI DIN ROMÂNIA, departament al organizației internaționale EURO EDUCATION FEDERATION. După prima revistă de cultură din Canada, Poezii pentru sufletul meu, NAȚIONAL-INFO este primul ziar online afiliat la organizația noastră. Conform statutului de organizare și funcționare UJIR, publicația amintită are toate […]
UNIUNEA JURNALIȘTILOR INDEPENDENȚI DIN ROMÂNIA își mărește echipa! NAȚIONAL-INFO este primul ziar online afiliat la noua organizație înființată în anul 2019

Poate vă place și:

libris.ro