Aceștia vor fi comemoraţi şi anul acesta, conform tradiţiei, SÂMBĂTĂ 29 OCTOMBRIE, la FORTUL 13 JILAVA (jud. Ilfov), printr-un pelerinaj memorial.
La ora 11,oo va începe o vizită a fostei închisori politice. La ora 13,oo, în spatele Fortului, la Crucea Parașutiștilor, va avea loc o ceremonie de comemorare a eroilor paraşutaţi de aviaţia militară SUA în România ocupată de comunişti, între 1951 şi 1953, şi executaţi la 31 octombrie 1953 în Fortul 13 Jilava, împreună cu susţinătorii lor locali.
Pentru vizitarea Fortului 13 Jilava se pot înscrie 50 de persoane. Înscrierea se face prin SMS/WhatsApp 0722749249 sau pe e-mail: ogoranu@gmail.com. Ocuparea locurilor se va face în ordinea înscrierii. Cei care solicită înscrierea după completarea listei, vor fi înscriși pentru o vizită la o dată ulterioară.
Cei înscriși vor fi prezenți la 10,45 la poarta Penitenciarului Jilava (comuna Jilava, str. Sabarului nr. 1 – din Şos. de Centură), cu actul de identitate (CI/BI/paşaport).
Cei interesaţi să participe, se pot adresa, pentru orice informaţii, la tel 0722749249 sau pe e-mail ogoranu@gmail.com, persoană de contact Florin Dobrescu.
,,Ca raspuns la sistemul creat cu dinadinsul stramb, in care starea omului nu inseamna complexitate, ci complicatie, in care bunastarea materiala este scop in sine, noi raspundem cu sistemul bazat pe simplitate [...] El, cetateanul, trebuie sa fie propriul lui stapan, sa fie proprietar si producator si sa lucreze impreuna cu ceilalti intr-o retea indestructibila in care sa primeze cinstea,
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Cu ocazia Zilei de 25 Octombrie, Direcția de Cultură Carei organizează o nouă ediție a concursului de creație de poezie pentru elevii din clasele V-VIII, cu ocazia aniversării a 78 de ani de la eliberarea ultimei brazde de pământ românesc, având ca subiect dragostea de țară și recunoștința față de eroii neamului. Regulament: […]