18 Septembrie 1940: A fost arestat Gheorghe Boc, dus apoi la şcoală şi schingiut până la moarte de soldaţii unguri

La 18 septembrie 1940 la Aghireş, a fost arestat Gheorghe Boc, dus apoi la şcoală şi schingiut până la moarte de soldaţii unguri. După câteva zile cadavrul îngropat sumar, lângă hotarul comunei a fost descoperit; purta urmele unor mutilări groaznice.

“În zilele de 18-21 septembrie 1940, în comuna clujeană Aghireș, a fost maltratat și omorât un român. În toamna anului 1940, Iosif Kovács, ca primar al comunei, a desfășurat o activitate ostilă populației românești și evreiești, pe care le-a denunțat comandantului militar în baza unei liste cu numele celor ce urmau a fi maltratați.

Astfel, săteanul Gheorghe Boc a fost ridicat de acasă în seara zilei de 18 septembrie de o patrulă ungara și a fost torturat bestial timp de câteva zile. A fost silit să-și sape singur groapa, apoi a fost împușcat, iar trupul i-a fost ciopârțit cu săbiile. Ulterior a fost înhumat pe malul unui râu, unde cadavrul a fost descoperit întâmplător, la scurt timp după asasinare.”

Toate aceste acte abominabile le-am găsit descrise în sentința din 09.10.1946 dată la Curtea de Apel Cluj.

PS: Văzând ce acțiuni rușinoase se petrec acum la Cluj-Napoca împotriva statuilor și monumentelor românești în orașul unde este primar Emil Boc și că e posibil ca într-o oarecare măsură ca într-o comună clujeană să fi fost ucis de unguri chiar o rudă fie prin alianță / fie foarte îndepărtată, care purta același nume românesc “Boc”, ne este greu să înțelegem cum primarul Clujului în loc să-și cinstească strămoșii, asistă cu nepăsare la batjocura și atacul identitar la care au parte monumentele românești din Cluj….