libris.ro

Deputatul Daniel Ghiță despre primarul UDMR din Satu Mare și colaborarea cu firmele din Ungaria

Deputatul Daniel Ghiță despre primarul UDMR din Satu Mare și colaborarea cu firmele din Ungaria

DECLARAȚIE POLITICĂ

Deputat: Daniel-Florin Ghiță

Circumscripția electorală: nr. 25 Ilfov

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Apartenența politică: PSD

Sedința Camerei Deputaților din 08.11.2023

Titlu: Cum cinstește un primar UDMR Ungaria cu proprietăți și afaceri mari din România

Primarul municipiului Satu Mare, Gabor Kereskenyi (UDMR), poreclit Cash&Carry, a favorizat o firmă acoperită a serviciului de spionaj ungar, precum și firma unui milionar maghiar aflat în anturajul premierului Viktor Orban, în achiziționarea hotelului emblemă al Sătmarului, Dacia (fost și viitor Panonnia), prin neexercitarea dreptului de preemțiune. Totodată, acest primar venal și penal a neglijat sau a defavorizat Ștrandul termal din Satu Mare, care se află în proprietatea municipiului, pentru a favoriza ștrandul privat AQUASTAR, construit și inaugurat de un deceniu și aflat sub auspiciile Bisericii Romano-Catolice și în administrarea firmei Solarex, care are patronat maghiar. Mai recent, edilul Cash&Carry din Satu Mare a favorizat o firmă locală de construcții și asfaltări, cu patronat maghiar, este vorba de Tarrr Const din Livada, care a prosperat rapid și a dobândit monopol municipal, după care a fost sprijinită să fie preluată de către o firmă de apartament din Budapesta, în conturile căreia se vor scurge banii sătmărenilor, precum și fondurile primite de la Guvernul Romăniei sau de la Uniunea Europeană.

După ce a devenit primar, Gabor Kereskenyi a favorizat, în mod vădit, firme cu patroni localnici de etnie maghiară si firme din Ungaria în domeniul lucrărilor și serviciilor publice. Aproape toate lucrările de asfaltări și de modernizare sau construire de clădiri au fost atribuite grupului de firme TARR din Livada (TARR BETON MINERALE, TARR CONST, ș.a. ), al cărei patron este sau, mai bine-zis, a fost omul de afaceri Attila Csongor Tarr, un apropiat și un sponsor al conducerii locale a UDMR și al Episcopiei Romano-Catolice din Satu Mare. Printre altele, Csongor-ur administrează un hotel și un restaurant, cu denumirea DOM, care a fost construit de Episcopia Romano-Catolică de Satu Mare, ale cărei oi rătăcite sunt păstorite cu aplomb antreprenorial de eminența sa Eugen (Jeno) Schonberger din Turulung. Episcopia Romano-Catolică mai deține în Satu Mare, sub auspiciile Fundației Caritas și în administrarea firmei SOLAREX, un hotel ultracentral (Astoria) și stațiunea termală AQUA-STAR, construită și inaugurată cu un deceniu în urmă. Favorizarea substanțială a grupului de firme TARR de către Primăria Satu Mare a generat încetarea activității și intrarea în faliment a firmelor de asfaltări și de construcții cu patroni români (Samcif, Alfarom, Construcții Drumuri). Cireașa de pe tort oferită de municipalitatea sătmăreană grupului TARR este lucrarea de reabilitare și de modernizare a Pieții Libertății din centrul orașului, care va deveni zonă pietonală, lucrare care a fost atribuită la o valoare de 19.045.444 lei (aproape 4 milioane de euro). Primarul și consilierii UDMR nu au avut niciun scrupul să elimine firmele românești într-un oraș în care românii au o pondere de aproximativ 66 %. .

Într-o discreție aproape totală, grupul TARR a fost achiziționat de Fondul de investiții HODLER CAPITAL din Ungaria, care a pus stăpânire pe multe afaceri și pe suprafețe mari de teren în România. HODLER CAPITAL este un fond de investiții cu creștere rapidă în industria agricolă și alimentară, cu poziții de acționari în peste 25 de companii din Europa.

Fondul este condus de către Kerezsi Miklos, un oligarh apropiat de partidul guvernamental Fidesz și de premierul ungar Viktor Orban. HODLER CAPITAL apare ca proprietar a peste 120.000 hectare de teren agricol în țara noastră. In portofoliul grupului se află, printre altele, UBM Feed Romania ,cu sediul in Sânpaul județul Mureș ,cu o cifră de afaceri de 291.395.179 lei și un profit de 7.958.798 lei pe anul 2022, și Crush Distribution, cu sediul in Satu Mare, strada Avram Iancu nr 56 și punct de lucru în satul Petin din județul Satu Mare , care se ocupă de distribuția de băuturi alcoolice și a avut în 2022 o cifră de afaceri de 45.716.174 lei și un profit de 1.538.461 lei. Printr-o companie de apartament din Budapesta, fondul budapestan a pus stăpânire pe cea mai importantă firmă de construcții din județul Satu Mare, Tarr Const SRL, care a avut anul trecut o cifră de afaceri de 135.234.071 lei ( peste 27 milioane de euro) și un profit de 5.876.492 lei (1.187.170 euro).

Majoritatea sătmărenilor cred că Csongor Tarr este și acum patronul/proprietarul SC TARR CONST, dar afaceristul din Livada mai deține doar 1% din firmă deoarece în 2022 a vândut 99% din aceasta companiei Karfotte Capital Zartkoruen Mukodo Reszvenytarsasag din Ungaria. Conform surselor noastre de la poalele dealului Gellert, suma de tranzacționare a părților sociale ar fi fost de 10 milioane de euro. Csongor-ur a mai primit funcția de director al TARR CONST pe județul Satu Mare. Reprezentantul legal al firmei cumpărătoare din Ungaria este Kiss Alpar, CFO partener la Hodler Capital Hodler Asset Management. Absolvent al Universitații Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, Alpar este membru al consiliului de coordonare al GTK, Actualmente, la Tarr Const SRL apare administrator Pakai Zoltan Bela, personaj care figurează administrator și la Tarr Beton Minerale SRL.

Compania cumpărătoare din țara vecină are sediul în Budapesta strada Podmaniczky nr. 35 et.3 ap. 20. Are o cifră de afaceri de aproape 30 milioane de euro pe an, cu ultimul profit de 1.187.17 de euro, și deține active de 7.354.153 euro. Astfel, pe lângă Hotelul Dacia, clădirea emblemă a orașului, prin fondul de investiții Hodler Capital statul maghiar a pus stăpânire și pe firma de construcții emblemă a județului Satu Mare. O firmă abonată la contractele cu statul român, cunoscută și ca firmă de casă a primarului Gabor Cash&Carry .

Potrivit unor surse din cadrul primăriei, edilul șef ar obține un beneficiu de 10 % din profit. Edificator și important de reținut că, prin cele trei firme deținute în România, Fondul Hodler realizeaza o cifră de afaceri de aproximativ 100 milioane euro pe an și un profit extrem de atrăgător.

Idem, primarul Kereskenyi a urmărit să înlăture firma sătmăreană FLORISAL, cu acționari români și maghiari, care deține salubritatea municipiului Satu Mare de peste două decenii. În acest scop, cu trei ani în urmă, a fost organizată o licitație cu dedicație, în urma căreia serviciul local de salubritate a fost atribuit firmei AVE Bihor, care era asociată cu o firmă din Miercurea Ciuc județul Harghita, ambele cu patronat integral maghiar.

FLORISAL a contestat rezultatul licitației în justiție și a avut câștig de cauză, rămânând deocamdată operator de salubritate în Satu Mare. Probabil până când primarul si hoarda sa vor găsi o găselniță pentru încetarea contractului cu Florisal, care n-a fost o firmă prea curată și a beneficiat ani buni de favoritisme din partea primarilor și a consilierilor UDMR. Acum aceștia au primit alte ordine de favorizare de la Budapesta. AVE Bihor a fost cumpărată recent de firma KEVIEP  din Budapesta, care este cel mai mare operator de salubritate din Ungaria. KEVIEP administrează de mai mulți ani depozitul ecologic ECO Bihor.

Printre asociații AVE Bihor se regăsesc și următorii cetățeni maghiari: Miklosy Ferenc Laszlo, Miklossy Mate și Pasztai Zoltan Attila. Ultimul este și administratorul ECO Bihor. Keviep a pus deja mâna pe salubritatea din județele Bihor și Harghita și stă în continuare la pândă la Satu Mare.

Deputat

Daniel Florin Ghiță

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info