Viața în penitenciar, povestită de un deținut

O zi la penitenciar

-deșteptarea la ora 6 (apelul de dimineață).

-nr. de paturi într-o cameră: 4-22.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


edituratrei.ro

-o cameră de baie la fiecare cameră: duș, chiuvetă, toaletă (există chiar și W.C. turcesc, fără scaun).

-apă caldă, de 3 ori pe zi, câteva ore.

-spațiu de plimbare: zilnic 4 ore.

-apelul de seară la ora 19.00.

-masa de prânz la ora 12.00.

-masa de seară la ora 19.30.

-regim de detenție semi-deschis / deschis (mai puțin strict).

-un televizor în fiecare cameră, la fel și un frigider mic.

-aparatele de telefon mobile sunt interzise.

-nu există acces la internet.

-la bibliotecă sunt numai cărți religioase, nu sunt ziare, reviste, dicționare, atlase geografice.

-fiecare deținut are un card (un fel de cont pentru banii pe care îi deține), folosit la cumpărături și pentru convorbiri telefonice – în fiecare cameră este un fel de telefon public, și pe holuri și în curtea de plimbare, pe care le pot folosi deținuții.

-masa (mâncarea) se servește în cameră, nu există sală de mese.

-deținuții nu au uniforme (ca-n filmele americane).

-semnalul TV între orele 9.30 și 24.30, zilnic.

-deținuții își păstrează lucrurile în genți aflate sub pat și la o magazie.

-serviciul Vizită asigură primirea vizitatorilor și a corespondenței.

-supravegherea deținuților se face de către agenți, inspectori și comisari, care au diferite funcții: șefi de secție, directori, directori adjuncți etc. pentru educație, logistică, servicii sociale, servicii medicale (infirmerie), evidența deținuților, întreținere (mecanic-șef, electrician, electronică, legătura cu judecătoria și tribunalul local și cu alte penitenciare și spital-penitenciare din țară, aprovizionare alimentară și non-alimentară, contabilitate, economic, relații publice).

-munca în incinta penitenciarului se face contra zile câștig (1 lună de muncă pentru 5 zile câștig, adică eliberarea mai devreme cu 5 zile), 8 ore pe zi.

-munca în afara penitenciarului se face contra bani (1 lună de muncă pentru 500 de lei), 8 ore pe zi.

-judecătorul delegat, cu biroul în penitenciar, prin audiențe, asigură respectarea drepturilor deținuților, rezolvă reclamațiile lor.

-audiențele se acordă de toate cadrele de conducere.

-cererile deținuților pentru diferite probleme, ca mutarea în altă cameră, conflicte cu alți deținuți, la muncă, audiențe, permisiunea de a primi vizitatori, permisiunea de a avea maxim 10 nr. de telefon la care poți suna, se face pe niște formulare speciale.

Deținuții care muncesc în penitenciar se numesc plantoane: fac curat în birouri, pe holuri, în curte, lucrează la bucătărie, servesc masa la deținuți și cadre, spală și usucă hainele deținuților, aduc și impart pâinea, frizerul, bibliotecarul, magazinerul, instalatorul, croitorul.

Deținuții nu pot primi apeluri telefonice.

Se poate participa, cu recomandare din partea conducerii, la diferite cursuri și concursuri tematice (de exemplu: 8 septembrie – 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu, Sfânta Marie Mică) și se obțin credite (puncta) și apoi recompense (evidențieri) = pachet suplimentar cu alimente la vizită sau permisii de 1-10 zile în oraș, la tine acasă.

Cei care sunt considerați ,,reabilitați” din partea conducerii și îndeplinesc anumite condiții pot apărea în fața unei comisii pentru ,,liberare condiționată”, adică eliberare înainte de termen, care trebuie confirmată de judecătorie și tribunal. Pe de altă parte, deținuții recalcitranți sunt chemați la aceeași comisie și primesc sancțiuni sau raport de incident. Poți astfel trece de la regimul de detenție deschis la semi-deschis sau chiar închis și atunci ești mutat la alt penitenciar de maximă siguranță (la Giurgiu sau Arad).

În camere se pot organiza percheziții, pe neașteptate. Pe hol, la fiecare secție, există un monitor (ecran TV) unde deținutul își scanează cardul și are acces la informații personale (bani în cont, nr. de credite, nr. de telefon admise, nr. de recompense etc.).

Amestecând toate cele scrise mai sus, ne vom da seama cum decurge viața unui deținut în penitenciar. Somnul și privitul la televizor predomină, nu există ziare și aparate de radio. (V.)

9 septembrie 2024

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Lasă un răspuns

Next Post

Pitoni, boa constrictor, țestoase aligator și tarantule gigant sunt atracțiile ce pot fi văzute în cadrul expoziției din Iulius Mall Cluj până duminică

mar sept. 17 , 2024
Un piton reticulat de aproximativ patru metri, un piton verde de copac și țestoasa Aligator sunt „vedetele” Expoziției de Tarantule și Reptile vii. Încă mai ai timp până pe 22 septembrie 2024 să vezi cele mai cunoscute exemplare, în Atriumul din Iulius Mall Cluj. Peste 70 de șerpi, țestoase și […]

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
libris.ro