Ecaterina Teodoroiu sărbătorită pe 14 ianuarie la Târgu Jiu de echipa noastră! Se împlinesc 128 de ani de la nașterea sa

Se împlinesc în acest an, pe 14 ianuarie, 128 de ani de la nașterea Ecaterinei Teodoroiu, fiica Gorjului intrată în legendă, prin jertfa sa eroică în timpul Primului Război Mondial. Un eveniment dedicat memoriei sale va fi organizat începând cu ora 10.30, la Casa Memorială „Ecaterina Teodoroiu” din Vădeni.

„Alături de Asociația culturală Tătărescu, Asociația cultural-istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu” și Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”, în parteneriat cu Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu”, avem plăcerea să prezentăm publicului iubitor de istorie, o serie de fotografii documentare, copia actului de naștere al Ecaterinei Teodoroiu, precum și uniforma de sublocotenent a eroinei noastre, reprodusă conform regulamentului militar din timpul Primului Război Mondial”, transmit organizatorii evenimentului într-un comunicat.

Destinul Ecaterinei, Lili – așa cum îi spuneau apropiații, începea în ianuarie 1894 la Vădeni, azi cartier al orașului Tg-Jiu, locul în care se năștea Cătălina Toderoiu. În primii ani a învățat în sat, iar în 1909 absolvea școala româno-germană din Tg-Jiu. Entuziastă, si-ar fi dorit să devină învățătoare, s-a pregătit la București, susținută de Maria Pleniceanu, unde a urmat și cursurile unei școli de infirmiere. În această perioadă a intrat în contact cu primii cercetaşi din România, iar din anul 1913 făcea parte din organizaţia de cercetaşi denumită cohorta „Păstorul Bucur”, condusă de Arethia Piteşteanu, nimeni alta decât marea doamnă a Gorjului, Arethia Tătărescu.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net
Actul de naștere al Ecaterinei Teodoroiu / Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”

Luptele din 1916 au trimis-o pe Ecaterina să îngrijească răniții din spitalul din Tg-Jiu. Apoi s-a cerut pe front. În 10 octombrie 1916 a avut loc prima bătălie de la Jiu, iar trupele Armatei I Române, comandate de generalul Ion Dragalina, au respins o puternică ofensivă inamică, soldatul Ecaterina Teodoroiu aflându-se în primele linii ale frontului. La 14 octombrie 1916, în timpul primei ofensive germane peste Munții Gorjului, Ecaterina a luat parte alături de populația civilă la luptele de la Podul Jiului, contribuind la respingerea atacului german.

A fost capturată de către nemți, a tras cu revolverul în santinela care o escortează. Fuge alături de alți prizonieri și e rănită în piciorul drept. A ajuns la București, apoi la Iași, la Spitalul „Regele Ferdinand”. Regina Maria o sfătuiește să rămână în spatele frontului și să îngrijească de răniți
Dar dorea să lupte. În ianuarie 1917, îngrijește de răniți. Pe front, i se duce vestea. „Nu mai eram copilă, vream să lupt, să pot urma, să fiu alături de ostași…, și să răzbun pe ai mei și țara. N-am plâns, dar am simțit în suflet atâta ură și-atât dor să fac ceva de seamă; o sete de sânge, de moarte, că m-am speriat singură de schimbarea ce s-a făcut în mine”, spunea Ecaterina Teodoroiu. Pe 22 august pe câmpul de lupta de la Dealul Secului strigă soldaților ei: „Înainte băieți, înainte, sunteți cu mine!” gloanțele mitralierei inamice îi sfârtecau pieptul, lăsând-o fără suflare.

„La 128 de ani de la naștere, dedicăm acest eveniment memoriei eroinei noastre „pentru dragostea-i de ţară, pentru simţul rar al datoriei, pentru energia şi avântul cu care şi-a împlinit ceea ce socotea misiunea ei, până la jertfa supremă!”, se arată în comunicatul organizatorilor.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Constantinescu-Motru Ioan

Analist politic și ziarist

Next Post

Echipa nostră de la Târgu-Jiu a lansat a X a ediție a campaniei sociale „Dăruind vei dobândi”!

vin ian. 14 , 2022
Biserica “Izvorul Tămăduirii”, Târgu-Jiu în parteneriat cu EURO EDUCATION FEDERATION și Asociația  Down Art Therapy a lansat astăzi o nouă campanie socială pentru toate centrele noastre din România. Campania a avut inițial ca zonă de acțiune mediul defavorizat din comunele şi satele Olteniei pe tot parcursul anilor 2018 -2021, iar acum este la a […]

Poate vă place și:

libris.ro