18 Ianuarie 1919 – Delegația ucraineană prezintă la lucrările Conferinței de Pace de la Paris o hartă prin care revendicau teritorii din România

La 18 Ianuarie 1919, delegația ucraineană prezintă la lucrările Conferinței de Pace de la Paris o hartă prin care revendicau teritorii din România. Ghici ce? Lipseau din România fix teritoriile care și azi sunt luate prin rapt teritorial, Cernăuți, Herța și Sudul Basarabiei! Conferința de Pace de la Paris a început la 18 ianuarie 1919, având drept obiectiv dezbaterea noii configurații politico-teritoriale și rezolvarea complicatelor probleme economico-financiare rezultate din Primul Război Mondial. Au participat 28 de state, printre care și România.

Ucraina Mare (ucraineană Велика Україна; Velyka Ukrayina) sau Ucraina Unită (ucraineană Соборна Україна; Soborna Ukrayina) se referă la un concept irendentist al teritoriilor revendicate de către grupuri naționaliste ucrainene, care sunt considerate parte din patria națională a Ucrainei, bazată pe prezența actuală sau istorică ucraineană în acele zone.

18 Ianuarie 1919 - Delegația ucraineană prezintă la lucrările Conferinței de Pace de la Paris o hartă prin care revendicau teritorii din România

Deoarece ideea de Statul Independent Ucrainean Unit (ucraineană Українська Самостійна Соборна Держава Ukrainska Samosiyna Soborna Derzhava) a fost o cheie naționalistă slogan, mulți ar argumenta că “unificarea” (соборність sobornist’) teritoriilor ucrainene a fost completată parțial în 1939-45, smulgându-se atunci teritorii din România, Polonia și Slovacia.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Delegația României la Conferința de Pace de la Paris a fost pusă în niște situații ridicole, întâmpinând numeroase dificultăți, inechități și chiar ofense tocmai din partea celor care ne-au fost “aliați” în Primul Război Mondial, dar care din motive știute numai de ei refuzau să recunoască „de jure” noul statul teritorial al României din 1918, care însemna unirea Basarabiei, Bucovinei, Banatului, Crișanei, Maramureșului şi a toată Transilvania, cu patria mamă.

18 Ianuarie 1919 - Delegația ucraineană prezintă la lucrările Conferinței de Pace de la Paris o hartă prin care revendicau teritorii din România
18 Ianuarie 1919 – Delegația ucraineană prezintă la lucrările Conferinței de Pace de la Paris o hartă prin care revendicau teritorii din România

Atât ungurii, care în notele maghiare de la Conferința de Pace și-au permis să scrie că “Românii sunt o nație inferioară” și că românii s-au manifestat ca un „factor perturbator” al ordinii maghiare, fiind nevoie de eforturi pentru civilizarea „păstorilor seminomazi”, cât și ucrainenii și sârbii, au contestat dreptul istoric al românilor asupra unor teritorii, solicitând înglobarea acelor teritorii în țările lor.

Dacă despre manevrele ungurilor de la Conferința de Pace de la Paris știm destul de multe, despre ucraineni însă aflăm o serie uimitoare de informații, și anume că și aceștia își doreau teritorii ale României și le-au revendicat înaintând pe 18 ianuarie 1919 o hartă fictivă a Ucrainei care conținea regiunea Cernăuți, Herța și Sudul Basarabiei. Sovieticii s-au folosit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial tocmai de aceste revendicări iredentiste ale ucrainenilor pentru a săvârși raptul teritorial al teritoriilor râvnite de către ucraineni.

De ce n-am învățat în școală această istorie? De ce nu ni s-a spus că pretutindeni în jurul României sunt guri flămânde care caută să se înfrupte din teritoriul țării noastre? Din pământurile pentru care românii au vărsat secole la rând râuri de sânge?

“UN POPOR CARE NU-ȘI CUNOAȘTE TRECUTUL E CONDAMNAT SĂ-L REPETE”. (NICOLAE IORGA)

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 14 Books

Marea Renastere - Adevar, Libertate, Suveranitate

By: Călin Georgescu

,,Ca raspuns la sistemul creat cu dinadinsul stramb, in care starea omului nu inseamna complexitate, ci complicatie, in care bunastarea materiala este scop in sine, noi raspundem cu sistemul bazat pe simplitate [...] El, cetateanul, trebuie sa fie propriul lui stapan, sa fie proprietar si producator si sa lucreze impreuna cu ceilalti intr-o retea indestructibila in care sa primeze cinstea,

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

S-a trezit Mihail Neamțu? După o apostazie jenantă pe vremea băsiștilor: "Nu orice discurs instigator la ură trebuie inculpat"

sâm ian. 18 , 2025
Deși cochetează cu teologia, deci și cu cele zece porunci din Biblie, noul deputat AUR Mihail Neamțu a fost protagonistul unei apostazii jenante pe vremea când propaganda băsistă, globalistă, soroșistă, pornise o adevărată vânătoare de vrăjitoare împotriva culturii românești și împotriva unor personalități culturale și istorice românești. Și din păcate […]
S-a trezit Mihail Neamțu? După o apostazie jenantă pe vremea băsiștilor: "Nu orice discurs instigator la ură trebuie inculpat"

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News