Un mare savant german, Harald Haarmann, specialist in istorie culturala, arheomitologie, istoria scrisului, evoluția limbii și istoria religiilor, autor a 40 de carți traduse in diverse limbi de circulație internaționala, editor și co-editor a 20 de antologii, face o declarație de mare importanța pentru noi, rezultat al cercetarilor sale.
Mare savant german: Cea mai veche scriere din lume este cea de la Tartaria – Romania
El spune ca cea mai veche scriere din lume e cea de la Tartaria – Romania și ca Civilizația Danubiana este prima mare civilizație din istorie, mai veche cu mii de ani decat cea sumeriana (considerata inca leaganul civilizației). Rezultatul cercetarilor sale sunt prezentate intr-un film documentar numit Civilizația Danubiana (Danube Civilization).
Fara indoiala ca aceasta perspectiva data de un savant german premiat de instituțiile europene pentru contribuțiile sale științifice, membru al Centrului de Cercetare pentru Multiligvism de la Bruxelles, poate sa dea peste cap tot ce se credea ca fiind deja bine stabilit in legatura cu istoria straveche a umanitații.
Desigur, el nu este primul care susține ca civilizația straveche din spațiul locuit astazi și de Romania este locul primelor mari culturi europene. Astfel, savanta americana de origine lituaniana, Marija Gimbutas, a afirmat ceva asemanator acum mult timp:
“Romania este vatra a ceea ce am numit Vechea Europa, o entitate culturala cuprinsa intre anii 6.500 – 3.500 i.Hr., axata pe o societate matriarhala, teocratica, pasnica, iubitoare si creatoare de arta, care a precedat societatile indo-europene patriarhale de luptatori din epocile bronzului si fierului.”
Nu in ulltimul rand, reputatul arheolog italian Marco Merlini, cel caruia ii și datoram datarea Tablițelor de la Tartaria, a caror vechime a fost stabilita, in Italia, la 7.500 de ani, impartașește aceeași perspectiva precum Harald Haarmann.
In acest context, ma intreb cum vor reacționa “științificii” noștri, cei care sunt deranjați de orice lucru care da bine la CV-ul istoric al acestui spațiu?…
Voi cum explicați faptul ca o serie de așa-ziși istorici romani turba de suparare la astfel de informații? In timp ce distinși savanți straini spun ca aici este Vatra Vechii Europe, unii dintre cei care predau in universitațile de la noi se lupta sa ne convinga ca nu e așa, in pofida tuturor probelor și evidențelor. Cine sunt acești indivizi și cui slujesc ei?
Oare cat o sa le mai mearga cu ascunderea adevarului istoric? Eu zic ca foarte puțin! Sa fim optimiști pentru ca adevarul va ieși la iveala in toata frumusețea lui!
Daniel Roxin
Trailerul filmului CIVILIZAȚIA DANUBIANA, unde sunt prezentate concluziile lui Harald Haarman despre tablițele de la Tartaria și prima scriere din lume:
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Numele poporului si al tarilor romane Numele nostru, generic si stravechi, acela pe care-l intrebuinteaza poporul, este numele de ruman. Forma roman pare a fi mai noua – o gasim in secolul al XVI-lea in Paliia de la Orastie – si se datoreste influentei literare. Ruman este insa vechiul nume […]