Un erou al Ardealului: Petru Moisin de Hunedoara

A aparut cartea ”Un erou al Ardealului: Petru Moisin de Hunedoara (150 de ani de la nastere: 1864-2014)”.Tatal autorilor Anton Moisin si Ioan Moisin a fost Parintele Octavian Moisin, marturisitor de frunte al Bisericii Romane Unite cu Roma, iar tatal lui Octavian a fost notarul Petru Moisin de Hunedoara.Petru Moisin de Hunedoara s-a remarcat ca luptator pentru drepturile romanilor din Ardeal, activand in Hunedoara, inainte de intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial (era in legatura cu Av. Dr. Dubles, fost prefect de Hunedoara – Deva, si Dr. Macrea, desi erau desigur sub supravegherea serviciului secret austro-ungar).

Un erou al Ardealului: Petru Moisin de Hunedoara

Dupa ce Romania a intrat in razboi impotriva Austro-Ungariei, in 1916, Petru Moisin s-a razvratit fatis impotriva puterii ocupante a Ardealului. De ziua Imperiului Austro-Ungar, care era ziua imparatului Francisc Iosif, pe toate edificiile publice si casele particulare se arborau drapelul imperial si portretul imparatului. Petru Moisin, care avea casa in centrul orasului Hunedoara, a expus in fereastra de la fatada tabloul imparatului, rasturnat cu capul in jos, intre doua lumanari aprinse, iar alaturi, in pozitie normala, portretele lui Avram Iancu si Horea, Closca si Crisan, strajuite de tricolorul romanesc.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


perfect-tour.ro

A fost un act de mare curaj, care sfida dominatia austro-ungara in Ardealul romanesc strabun, aratand tuturor in mod simbolic ca puterea imparatului in Transilvania trebuia rasturnata si inlocuita cu puterea romaneasca (fapt care dupa doi ani s-a si petrecut). Impactul a fost mare mai ales ca era si in vreme de razboi, insa prin acest act Petru Moisin s-a sacrificat pe sine si a schimbat starea familiei sale cu unele urmari pana astazi. Efectele imediate au fost dramatice.

Siguranta austro-ungara s-a sesizat, pornind urmarirea notarului Petru Moisin. Pentru a nu fi arestat el a fugit din oras pe Valea Cernei, urcand pana la Toplita. Iarna 1916/1917 l-a prins in Tinutul Padurenilor, o zona aproape salbatica, parasit in conditii grele. S-a imbolnavit si a murit. De-abia dupa 50 de ani fiii sai, Octavian si Laurentiu, care fusesra „dezradacinati” de mici copii cu familia din Hunedoara la Campina, au reusit sa obtina un „Extras de moarte” de la Primaria Toplita, in care se arata ca Petru Moisin, in varsta de 53 de ani, a murit la 24 Februarie 1917, in Comuna Toplita.

In realitate, cum spunea fiul sau Octavian Moisin, Petru a murit la 21 Februarie 1917 in muntii Poiana Ruscai si a fost inmormantat la liziera acestor munti, pe malul raului Cerna, in cimitirul vechi al comunei Toplita. (Diferenta de zile va fi fost timpul trecut de cand l-au gasit si adus din munti pana s-a constatat decesul si de catre autoritatea din Toplita).

Intre timp i s-a facut proces si i s-a confiscat toata averea ce i se cuvenea din stramosi in tinutul Hunedoarei. Asa s-a sfarsit eroic acest luptator pentru cauza nationala a romanilor din Hunedoara si din Transilvania.Comuna Toplita se poate socoti onorata de faptul ca in Cimitirul vechi al ei odihneste acest luptator eroic al romanismului ardelean.

Anton Moisin,
Ioan Moisin. Victoria, 12.02.2015.

Sursa:

[1] Ioan Moisin

Un erou al Ardealului: Petru Moisin de Hunedoara , foto: Ioan Moisin
Un erou al Ardealului: Petru Moisin de Hunedoara , foto: Ioan Moisin
Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Asasinii economici ai Romaniei. Ce-i (Cine-i) leaga pe Traian Basescu, Jeffrey Franks, Sorin Blejnar si «blonda lui Boc»?

mar apr. 28 , 2015
Asasinii economici ai Romaniei. Ce-i (Cine-i) leaga pe Traian Basescu, Jeffrey Franks, Sorin Blejnar si «blonda lui Boc»?” Nu o singura data, ci repetat, guvernul bicefal Basescu-Boc a fost atentionat de organismele Uniunii Europene pentru inadvertente, omisiuni si neclaritati in raportarile statistice periodice. Iata ca momentul adevarului a sosit. Puterea de […]
Progresăm, progresăm!… Ce mama dracului?!

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News