O incercare cumplita prin care a trecut Basarabia in perioada sovietica a fost foametea organizata din perioada 1946-1947. Puterea comunista pregatea pe atunci colectivizarea agriculturii. Prin amenintari si represalii brutale, foarte dure, taranii erau obligati, pe langa impozitul financiar, sa dea gratuit cantitati mari de produse agricole catre stat.
Foametea din Basarabia 1946-1947 (film documentar). Marturii despre suferintele romanilor din Basarabia.
Pe fondul unui an extrem de secetos si a unor cote enorme ce trebuiau predate, oamenii au ramas fara hrana. Victimele foametei din 1946-1947 se ridica la cifre uriase: peste 150.000 – morti sau distrofici in stare foarte grava – la o populatie care nu depasea 1.500.000 de locuitori.
Filmul documentar realizat cu sprijinul Fundatiei Parintele Arsenie Boca si Fundatiei Sfintii Inchisorilor este inchinat memoriei victimelor foametei organizate de sovietici in 1946-1947 in Basarabia.
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Asta este si principala noastra nelamurire; ramaneau ambele nume, ambii au activat ca medici in acel spital si nu vad de ce atata rautate incat sa vrei sa dispara numaidecat numele dr Teculescu. Romanii n-au cerut stergerea numelui lui dr Benedek… Pana la urma ar fi fost doar inca o […]