Romanii din regiunea Odesa: „Daca Ucraina nu poate gestiona situatia sa intoarca aceste pamanturi inapoi Romaniei!”

Romanii din Ismail manifesta sentimente pro-romanesti!

Regiunea Odesa din Ucraina este regiunea poate cea mai pestrita din punct de vedere etnic. Sunt zone unde nu exista nici macar picior de etnic ucrainean si populatia nu este loiala nici Ucrainei dar nici Rusiei. Poate ca si acesta este un motiv pentru care autoritatile ucrainene nu prea au investit aproape deloc in infrastructura sau utilitati, iar in multe localitati din aceasta parte a Ucrainei domneste saracia, parand parca un peisaj rupt din trecut, ramas in urma cu cel putin o jumatate de secol fata de lumea moderna.

Romanii din regiunea Odesa: „Daca Ucraina nu poate gestiona situatia sa intoarca aceste pamanturi inapoi Romaniei!”

Un motiv pentru lipsa de implicare si de investitii in aceasta zona a Ucrainei poate fi si nesiguranta pastrarii pentru totdeauna a acestor teritorii, facute cadou pe nedrept de catre URSS, ca un fel de compensatie neoficiala pentru Holodomor-ul provocat la ordinul lui Stalin. Autoritatile ucrainene din aceasta regiune au privit intotdeauna cu dusmanie catre granita cu Romania si au promovat constant o propaganda antiromaneasca, fiind mai nou ingrijorati de cresterea sentimentelor proromanesti a romanilor din sudul Basarabiei.

Cititi si : Conducatorii regiunii Ismail ingrijorati de curentul proromanesc

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


La Odesa a aparut „Rada Basarabiei”, o organizatie constituita din membrii a sapte comunitati: moldoveni, gagauzi, bulgari, ucraineni, polonezi, rusi si tigani. Organizatia este de „inspiratie” transnistreana, liderul ei fiind Dmitri Zatuliveter, care este in acelasi timp si presedintele transnistrenilor din Ucraina si are ca obiectiv obtinerea de statut de autonomie culturala pentru Basarabia (regiunea Odesa, Ucraina).Organizatia separatista si-a creat chiar si un site oficial rada-bessarabia.org (Rada Populara a Basarabiei), incercand sa-si atraga noi adepti care sa ajute la obtinerea autonomiei, atragand astfel atentia SBU, serviciul secret al Ucrainei.

Romanii din regiune se arata ingrijorati de aceste intiative separatiste, preferand ca Ucraina sa cedeze teritoriile inapoi Romaniei daca nu pot controla situatia decat sa se transforme intr-o regiune asemanatoare Transnistriei. Perspectiva „transnistrizarii” regiunii Odesa si transformarea intr-un alt conflict inghetat care sa stopeze sansele de dezvoltare face ca locuitorii regiunii, indiferent de etnia lor, sa priveasca cu maxima ingrijorare catre viitor.

Romanii din Ismail manifesta sentimente pro-romanesti!
Romanii din Ismail manifesta sentimente pro-romanesti!

 

[tp_product id=”201687117″ feed=”396″]

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info