Monica Macovei, europarlamentar „roman”, a pledat la CEDO împotriva statului român si in favoarea Ungariei, pentru ca aceasta sa primeasca Codex Aureus

Monica Macovei, europarlamentar "roman", a pledat la CEDO împotriva statului român, favorizand Ungaria pentru a primi Codex Aureus

Codex Aureus este cunoscut și sub numele de Evangheliarul de la Lorsch, după numele mănăstirii Lorsch situată în Germania, în apropierea graniței cu Belgia.În catalogul bibliotecii de manuscrise rare, aflată în mănăstire, este înregistrat sub denumirea: Evanghelium pictum cum auro habens tabulas eburneas (Evanghelie pictată cu aur având legătură din tăblițe de fildeș).

Monica Macovei, europarlamentar „roman”, a pledat la CEDO împotriva statului român si in favoarea Ungariei, pentru ca aceasta sa primeasca Codex Aureus

Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, filiala Bibliotecii Naționale, deține prima parte a Tetraevanghelului (respectiv evangheliile lui Matei și Marcu), 111 foi, cealaltă parte cu evangheliile lui Luca și Ioan (124 foi) se află în proprietatea Bibliotecii Apostolice Vatican din Roma (Pal. lat. 50). Coperțile 1 și 4 lucrate în plăcuțe de fildeș se află la Londra șiRoma. Așadar acest manuscris de o valoare științifică și artistică unică este dezmembrat în 4 părți, care se află în 3 țări. Acest „dezastru” s-a produs datorită următoarelor fapte: În anul 1555, principele Frederic de Hessen a preluat manuscrisul în propria-i bibliotecă – și anume biblioteca imperială din Heidelberg. În anul 1622, în timpul războiului de 30 de ani, orașul Heidelberg a fost asediat, biblioteca imperială ajungând forțat la prințul Bavariei, Maximilian.

Se presupune că un soldat a rupt manuscrisul în două – în vederea comercializării. Fragmentul I a fost găsit la Viena, în biblioteca arhiepiscopului Christofor Migazzi, cardinalul orașului și fragmentul II la biblioteca Vaticanului. În anul 1785 Ignațiu Batthyany, episcopul Transilvaniei a cumpărat „aere parato” (cu banii jos) întreaga bibliotecă a cardinalului.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


S-a crezut multă vreme că în timpul războiului de 30 de ani, prin 1620, armatele generalului Tilly care au devastat Heidelbergul, au furat manuscrisul, rupt în două cu această ocazie. Cercetările au dovedit că lucrurile stau altfel și că divizarea Codexului a avut loc mult mai devreme, pe la 1472, cu bună știință, legâdu-se separat încă de atunci două volume, iar cele două coperți au devenit prima copertă pentru fiecare volum. Se știe sigur că la începutul sec. al XVIl-lea ambele părți se aflau la Roma, dar numai una în Biblioteca Vaticanului. Cealaltă parte a ajuns, nu se știe prin ce împrejurări, în posesia lui Migazzi, cardinalul Vienei, care a vândut-o în 1785 episcopului de Alba lulia, Ignațiu Batthyány. Acesta a integrat rarul manuscris, împreună cu altele de mare valoare, în biblioteca sa din Alba lulia. De atunci, manuscrisul a rămas pe meleagurile noastre, constituind o adevărată perlă de valoare inestimabilă, exemplar unic și rarisim între foarte puținele de acest gen. ” extras din Codex Aureus de Prof. Dr. Gheorghe Anghel.

Acum, Romania este pe cale sa piarda acest pretios manuscris, care a ajuns prin metode ilegale in posesia Ungariei, beneficiind de ajutorul politicienilor „romani”: Monica Macovei, europarlamentar „roman”, a pledat la CEDO împotriva statului român, favorizand Ungaria pentru a primi Codex Aureus!

Cu ajutorul Monicăi Macovei oferit  în procesul intentat statului român la CEDO, Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia a reusit sa castige impotriva autoritatilor locale din Alba Iulia. Codex Aureus este practic cel mai valoros manuscris din Biblioteca Batthyaneum si din intreaga Europa Centrala si de Est.

De fapt, manuscrisul are valoare inestimabila, dovada stand faptul ca in anul 1968 Ceausescu a garantat cu el imprumutul de 10 miliarde de dolari luat de la FMI si Banca Mondiala. Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia a fost jefuita in fiecare regim politic, fiind victima unui amplu program de spoliere a valorilor sale: s-a inceput mai viguros in timpul guvernarii Radu Vasile, a continuat in timpul lui Adrian Nastase, in timpul guvernelor Boc si se pune „capacul” in timpul guvernarii Ponta.

Totusi, ce poate avea in cap o fiinta ca Monica Macovei, care mai are acum si pretentia de a reprezenta poporul roman si sa apere „interesele” Romaniei in Parlamentul European? Daca apara interesele poporului roman in PE asa cum le-a aparat si in cazul Codex Aureus, atunci noi deja cam avem o idee clara despre ce exista in cutia craniana a doamnei Macovei.

Surse: Glasul.info, ro.wikipedia.org

Cititi si: Legea 247/2005 a carei „mamica” este Monica Macovei a perpetuat o serie de nereguli şi de abuzuri, deschizând calea îmbogăţirii din drepturi litigioase a unora.

Monica Macovei, europarlamentar "roman", a pledat la CEDO împotriva statului român, favorizand Ungaria pentru a primi Codex Aureus
Monica Macovei, europarlamentar „roman”, a pledat la CEDO împotriva statului român, favorizand Ungaria pentru a primi Codex Aureus

[tp_product id=”192505752″ feed=”396″]

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info