Lupta pentru identitatea neamului romanesc

Lupta pentru identitatea neamului romanesc

Imperiul habsburgic – interzicea si distrugea cartile romanesti, cu precadere cartile religioase (ortodoxe) scrise in greaca sau in slavona
Imperiul austro-ungar – printr-un ordin ministerial venit de la Budapesta in martie 1906 sunt interzise 100 de carti, harti si alte publicatii scrise sau traduse in limba romana
Regimul hortist(Horthy, Ungaria) – a interzis in Transilvania un numar semnificativ de carti scrise sau traduse in limba romana
Regimul stalinist (URSS)- din Romania a interzis peste 40.000 de carti 
URSS Basarabia – in Basarabia nu doar cartile in limba romana erau interzise ci si folosirea limbii romane sau scrierea in grafia latina

Lupta pentru identitatea neamului romanesc

Perceptia publica pentru multi dintre romani este ca astazi se duce o lupta, o propaganda continua impotriva identitatii nationale romanesti. Structuri si entitati oculte ce detin trusturi de presa, controleaza politicieni sau institutii ale statului roman, sprijina financiar si logistic antiromanismul ca politica oficiala de stat.

Nu se stie inca prin ce minune neamul romanesc a rezistat de-a lungul veacurilor in fata atator de multe vicisitudini si nenorociri care s-au abatut asupra acestui popor. De la invaziile triburilor migratoare, la diferitele incercari de deznationalizare si de epurare etnica, cele mai nocive fiind incercarile de maghiarizare si de rusificare fortata, neamul romanesc a reusit impotriva tuturor predictiilor si impotriva sortii sa reziste cu stoicism.

[one_half][/one_half]
Lupta strainilor impotriva identitatii neamului romanesc a inceput inca din cele mai vechi timpuri ale antichitatii. Nu se stie inca din ce motiv, dar cu predilectie au fost cenzurate multe din informatiile referitoare la stramosii nostri daci. Este greu de crezut ca distrugerea acestor informatii reprezinta doar niste evenimente aleatoare tinand cont ca din anumite opere ale unor autori antici lipsesc „doar” aceste informatii care fac referire la daci si nimic altceva din intreaga lor opera cunoscuta.

In Transilvania, imperiul habsburgic a dus o lupta mai cu seama impotriva cartilor religioase romanesti, carti scrise in limba greaca sau in slavona. Scopul vadit al habsburgilor era deznationalizarea romanilor prin ruperea acestora de religia stramoseasca ortodoxa si trecerea lor la catolicism. Prin ademenirea romanilor, acordandu-le functii inalte sau diferite privilegii s-a reusit mai intai trecerea lor la catolicism si mai apoi deznationalizarea lor totala, inclusiv maghiarizarea fiind mult mai usoara de facut.

Printr-un ordin ministerial venit de la Budapesta in martie 1906 sunt interzise 100 de carti, harti si alte publicatii scrise sau traduse in limba romana. Regimul hortist(Horthy, Ungaria) a interzis de asemenea in Transilvania un numar semnificativ de carti scrise sau traduse in limba romana.

Imediat dupa cel de-al doilea razboi mondial, regimul stalinist instaurat in Romania, sub presiunea armelor, a impus o cenzura diabolica asupra valorilor reale ale istoriei si ale culturii romane. Printre cele aproximativ 40.000 de carti interzise s-au numarat si lucrarile istoricului Gheorghe I. Bratianu, personalitate proeminenta a istoriografiei universale. 

In multe situatii, genocidul cultural declansat impotriva poporului roman a fost insotit si de exterminarea fizica a autorilor. A fost si cazul savantului Gheorghe I. Bratianu care, inchis fara a fi macar judecat, a fost omorat in inchisoarea de la Sighetul Marmatiei. Scrierile sale despre Basarabia, izvorate din patriotismul sau profund si fiind rodul unor trairi nationaliste, i-au adus in cele din urma si tragicul sau sfarsit. Iata deci ca pentru Basarabia nu s-a murit doar cu arma in mana ci si cu alte unelte, cu mult diferite fate de cele folosite pe campurile de batalie.

Din pacate, lupta acesta continua impotriva culturii, impotriva valorilor reale ale istoriei si ale identitatii neamului romanesc din partea elementelor straine dusmane poporului roman au tinut si incearca in continuare sa tina Romania intr-un regres permanent. Incercarile de a distruge o cultura, de a distruge o identitate nationala prin cenzura, prin dezinformare si prin incercari odioase de deznationalizare au fost in Romania mai crunte si mai barbare decat in multe colonii ale secolelor trecute.

Pentru ca noi romanii sa putem castiga aceasta lupta si pentru a mentine in continuare identitatea neamului romanesc trebuie sa ne desprindem in totalitate de cei care au incercat sa tina aceasta natie, acest popor, intr-o bezna permanenta. Le suntem datori stramosilor nostri, celor care s-au chinuit si s-au luptat pana acum sa mentina vie flacara identitatii nationale si care de multe ori au facut chiar si sacrificiul suprem pentru asta.
romania-republica-moldova
Surse:
––––––––
1) http://adevarul.ro/locale/alba-iulia/carti-limba-romana-interzise-transilvania-1906-7_51b2deafc7b855ff566e44d7/index.html
2) http://adevarul.ro/locale/alba-iulia/document-badea-cartan-1_51b2e4d1c7b855ff566e6239/index.html
3) http://www.libnet.ro/cultura/document-carti-interzise-budapesta-transilvania-inceputul-anilor-1900-pelerinajul-lui-badea-cartan-peste-carpati-cartile-desagi-printr-un-ordin-ministerial-venit-martie-1906-sunt-studia-scolile-din-100-carti-harti-scrise-sau-tradu-766721.html
4) http://www.iiccr.ro/ro/evenimente/pro_memoria/cenzura_in_romania_comunista/
5) http://jsri.ro/ojs/index.php/jsri/article/viewFile/130/130
6) http://www.romlit.ro/cum_se_distruge_o_cultur
7) http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/1945-1950-paranoia-arestarii-cartilor
8) http://vasilegogea.wordpress.com/2011/07/15/carti-interzise-o-lista-din-1985/
9) http://mugetulcarpatiloronline.blogspot.ro/2011/08/paranoia-arestarii-cartilor-de-ieri-si.html
10) http://irotaru.wordpress.com/2010/06/15/carti-romanesti-interzise-in-basarabia/
11) Gheorghe I. Bratianu, Basarabia – drepturi nationale si istorice

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.



Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info