“Descoperire” uluitoare: Romania nu are moldoveni

“Descoperire” uluitoare: Romania nu are moldoveni, sursa imagine: eternamoldova.wordpress.com

Mai recent, „muncitorimea” din fermecatoarea Republica Moldova a inceput sa se autointituleze simplu de tot (si modest) „Moldova” (in sintagma –„Tara Moldovei”). Oamenii de stiinta locali au raspuns oportun cu o „descoperire” uluitoare – s-a constatat, in sfarsit, habitatul stravechiului popor moldovean. Cele mai sovietice vestigii din lume “demonstreaza” ca acesta e localizat pe patrimoniul satului Vanatori, din Nisporeni, sub Ungheni. De acolo si-ar trage sorgintea si, in unicat, locuiesc cei care se numesc vlahi. Indeosebi, sa ia aminte ratacitii sufleteste: iata vatra legendarului descalecat al terii.

Importanta majora are faptul – pe deplin confirmat de cercetarile arheologice, ca in afara spatiului conturat moldoveni „cistie” (autentici) n-au fost depistati. Par exemple: chiar daca in imediata proximitate se afla frontiera statului roman, acesta nu cunoaste semintia moldava. Dovada concludenta gasim intr-o sursa ordinara „Claudiu Giurcaneanu. Iuliana Musat. Gheorghe Ghica. Geografia Romaniei. Manual pentru clasa a VIII-a. Editura didactica si pedagogica, R.A. Bucuresti. 1993.“. De unde (pag.6) selectam un fragment inspirat pana la rosu:

„Lungimea totala a granitelor tarii noastre masoara 3.190,3 km.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


a) Granita spre Moldova si Ucraina. Cu Moldova ne invecinam la rasarit, intre …”.

Allah bizi affet (Sa ne ierte Allah) – nu eu am scos prostia la mezat, vai de pacatele mele. Retinem, insa, „informatia vitala” ce ni se impinge: Moldova e in afara hotarelor romane (!?) Asta-i.

“Descoperire” uluitoare: Romania nu are moldoveni, sursa imagine: eternamoldova.wordpress.com
“Descoperire” uluitoare: Romania nu are moldoveni, sursa imagine: eternamoldova.wordpress.com

De remarcat, in aceasta ordine de idei, complexitatea problemelor din domeniul instruirii pe care, cu siguranta, le intalnesc profesorii pinguinilor imperiali (Aptenodytes forsteri) – cea mai mare si mai rezistenta pasare marina, traieste pe banchizele Antarcticii si ale marilor inconjuratoare: cum sa explice tinerilor invatacei Actul Unirii din a.1859? Adica, cine cu cine s-a unit, aferim?

Se vede clar, ca denumirea Principatele Unite ale Moldovei si Tarii Romanesti e un nume erodat deja in timp (o efemera fantoma?), iar salvatoarea epopee se afunda incetisor in neantul uitarii. Cat priveste Romania, daca nu are moldoveni – sa si-i importe.

“Descoperire” uluitoare: Romania nu are moldoveni

Desi se mai intampla uneori ca in Iasi sa fie accidentat un moldovean-doi (http://www.bzi.ro/accident-cu-doua-victime-pe-trecerea-de-pietoni-foto-video-291682): „Doi tineri moldoveni au fost tamponați, ieri seara, pe o trecere de pietoni din Iași, notează bzi.ro.” . Astfel se descopera – tocmai in Iasi (!) – fosile ale moldovenilor – pitecantropi  (am mai scris in postarea „Zece negri albisori” – https://eternamoldova.wordpress.com/2013/07/13/1577). Doamne, sa vezi / auzi si sa nu crezi…

Cu o precizie astronomica vin in tema actiunile Chisinaului demagog, care, inchipuindu-se buricul celor de-si zic moldoveni, sare cu ideea abandonului de Patrie. „Intrebat daca este posibila o unire intre cele doua state, Leanca a spus, hotarat: „Nu, pentru ca ne stabilim sarcini concrete in ceea ce priveste aderarea Moldovei la UE.” Premierul Moldovei crede ca Romania si Basarabia vor ajunge din nou impreuna numai sub umbrela UE.” (http://adevarul.ro/news/politica/unirea-basarabia-divide-usl-1_529b7609c7b855ff565fdfcd/index.html)

Sfinte, Sisoe. Exact ceea ce cauta insistent prin nouri unii din istoricii nostri de curte. Pentru cei treji la minte evenimentele sunt mai degraba din sfera nebuniei.

Banuim, de altfel, ca intre notiunile Moldova / Basarabia / Republica Moldova – vehiculate inocent de oficialii comunei Bacioi – ar exista o diferenta fixa. Proiectia dimensionala la care au fost trunchiate pamanturile mioritice de catre invadator denota valente aproximative -Moldova vs Basarabia – in raport de 1 la 1/2; Basarabia fata de Republica Moldova – 1 la 1/3.

Apoi, cine ar notifica proportiile ecuatiei Republica Moldova – Republica Moldoveneasca Nistreana? Sau, scara de extrapolare a enigmei Republica Moldova vs Gagauz-Yeri? Si asa mai departe, in retrogradare -“indivizibila“, cu cea mai rigida „statalitate  moldava de izvod comunist, pana la totala umilinta a unei Tari, a unei Natiuni.

Pe fond, lucrurile stau peste masura de posomorate. Pamantul si poporul moldovenesc sunt sechestrate de cotropitor in sase fragmente: 1 – Moldova istorica; 2 – nordul Bucovinei, cu Tinutul Herta; 3 nordul Basarabiei – orasul Hotin si tinutul omonim; 4– Transnistria; 5 – Bugeacul-vechea Basarabie, cu plasele Reni, Bolgrad si Ismail si Insula Serpilor cu o parte a deltei Dunarii; 6 – Republica Moldova. Din care motive, imperios necesar e respectarea unei atitudini certe de fiecare data cand vine vorba de subiectul respectiv, ci nu sa facem jocul „eliberatorului“. Anume el stradue in implementarea existentei separate, chipurile, milenare (?) a Basarabiei (rapita in a.1812). Mentionam, in context, ca substantivul “Basarabia” nu etaleaza doar “mareata” federatie moldo-ivaneasca. Aminteam, cateva-i propozitii mai sus – si ma repet fortat, de renuntarea protozaurilor de la glia Cernautilor, a celei de la rasarit de Nistru, de langa Cetatea Alba, intinsurile Bugeacului. Nu uita inca de Insula Serpilor cu o parte a deltei Dunarii, ce apartin de jure Moldovei.

Constituie argument de netagaduit colonizarea din antichitate a spatiului dintre Nistru-Carpati de catre papuasi; rar de tot se intalnesc pinguini imperiali. Per contrario, interfluviul Nistru-Prut releva prezenta a o multime de reprezentanti ai diferitor etnii, care, dupa a.1812 incoace, au sosit in cautare de profit. Aciuandu-se pe meleaguri basarabene, uite ca la un timp i-a prins dorul de patria istorica; dar nu in sensul sa se intoarca acasa, ci sa si-o croiasca aici, pe plai mioritic. Din „dragostea” ce le-o poarta indigenilor, nutresc un fel de „federation maldavanschii”; de facto – fiecare cu “teara” lui.

La randu-i, “suveranii” din mahalaua chisinauieana Muncesti vin primii cu statalitatea “sotialisti a noii Maldove”. Aici dainuie principiul strainilor si al diriguitorilor tradatori: cu cat mai rau, cu atat mai bine. Si nu se dumera, sarmanii, ca cel ce striga mai tare, e ditamai hotul. Pe asta in cot il doare dezbinarea natiei / pamantului moldovenesc.

Din alta parte, daca vociferati in continuu „Maldova” – intregiti-o, tovarasi. Caci nu se poate sta intr-un picior pe dealul Cimisliei, cu steagul „independentei” fata de Maramures, de unde, spun cronicarii, ni s-ar trage radacinile. Hai, impreuna, sa adunam pamantul risipit de agresor. Sa cinstim exceptionalul vers “Tara mea de glorii, tara mea de dor“, din rasputeri dorindu-i “La trecutu-ti mare, mare viitor!

In mod contrar – daca „iubaretii” nu unesc Tara – se poate lejer concluziona ca viitoarea nano-federatie a Chisinaului eventual va include: o noua micro-Cumanie; o noua micro-Ungarie; o noua micro-Polonie; o noua micro-Sublima Poarta; o noua micro-Tatarie; o noua micro-Austrie;  o noua micro-Tartarie; o noua micro-Germanie; o noua micro-Ucraina; o noua micro-Patagonie; o noua micro-Andorra; o noua micro-China; o noua micro-Africa; o noua micro-Antarctida…

Da, pur si simplu, care si cui nu-i e lene: poftim cu ustenstilele statale in „soiuzul nostru rodnoi” (uniunea noastra scumpa) de sub Anenii-Noi – atat ne-a lasat “fratele mai mare“! – unde prospera minciuna si lipsa de discernamant.

Mihai Dascălu / 3 decembrie 2013

Sursa:

[1] eternamoldova.wordpress.com

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info