libris.ro

PNL Iasi acuza manifestarile dedicate lui Ion Antonescu si desfășurate la Prefectura Iași ca fiind antisemite

PNL Iasi acuza manifestarile dedicate lui Ion Antonescu si desfășurate la Prefectura Iași ca fiind antisemite

Organizatia judeteana a Partidului National Liberal din Iasi a anuntat Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, Institutul National pentru Studierea Holocaustului in Romania – Elie Wiesel, Guvernul Romaniei, Ambasada Israelului in Romania, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), Muzeul Memorial al Holocaustului din SUA (Washington, DC) si Parchetul General de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie despre manifestarile dedicate lui Ion Antonescu, pe care le considera ” manifestări ilegale cu caracter antisemit desfășurate la Prefectura Iași, în prezența prefectului Dan CÂRLAN”.

Iata comunicatul de presa din 22 iunie 2015 al PNL Iasi cu privire la acest eveniment:

„PNL Iași a informat astăzi oficial Ambasada SUA și alte organisme naționale și internaționale cu privire la manifestările ilegale cu caracter antisemit desfășurate la Prefectura Iași, în prezența prefectului Dan CÂRLAN

Organizația județeană a Partidului Național Liberal Iași a sesizat oficial astăzi organisme naționale și internaționale și care veghează la respectarea drepturilor omului, demnității persoanei și a memoriei victimelor Holocaustului din timpul celui de-al doilea război mondial, cu privire la manifestări antisemite desfășurate la Instituția Prefectului Iași, în prezența reprezentantului Guvernului în teritoriu, prefectul Dan CÂRLAN.

Astfel, PNL Iași a sesizat astăzi, oficial, Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului în România – Elie Wiesel, Guvernul României, Ambasada Israelului în România, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Muzeul Memorial al Holocaustului din SUA (Washington, DC). De asemenea, o informare a fost trimisă Parchetului General de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Vineri, 19 iunie 2015, în cadrul ședinței Comitetului Consultativ pentru problemele persoanelor vârstnice, întâlnire desfășurată la instituția Prefectului județului Iași, s-au făcut afirmații cu caracter antisemit în sensul propagării și promovării imaginii pozitive a unor personalități condamnate definitiv pentru infracțiuni contra păcii și omenirii sau pentru crime de război. Considerăm că persoanele care au făcut asemenea afirmații se fac vinovate de propagarea în public a unei imagini favorabile a dictatorului Ion ANTONESCU prin reconsiderarea rolului istoric și politic al acestuia, ultragiind imaginea victimelor Holocaustului în România.

Mai mult, lipsa de atitudine a prefectului județului Iași, Dan CÂRLAN, este echivalentă cu complicitatea la asemenea afirmații menite să reconsidere rolul unui criminal de război, a cărui dictatură a dus România în cea mai mare catastrofă din istoria sa și a participat direct la implementarea unor soluții genocidale între 1940-1944, care au ucis aproape 380.000 de evrei români și ucraineni.

Reprezentantul Guvernului României, Dan CÂRLAN, nu a reacționat și a permis ca aberații și clișee istorice antisemite, revizioniste și negaționiste să se transforme în propuneri legislative (promovarea cultului lui Ion ANTONESCU) în interiorul Palatului Administrativ Iași. Potrivit cercetărilor în vigoare, acesta este un caz tipic de trivializare a Holocaustului și care ultragiază grav memoria victimelor.

În cadrul aceleiași întâlniri, un deputat din Parlamentul României a sugerat ideea potrivit căreia este necesară o discuție cu privire la oportunitatea și legitimitatea procesului în care a fost judecat și ulterior condamnat Ion ANTONESCU.

PNL Iași atrage astfel atenția că doi demnitari ai statului român, alături de personaje care propagă teorii revizioniste menite să reconsidere și să pună la îndoială capetele de acuzare, procesul și sentința în cazul dictatorului român Ion ANTONESCU, se fac vinovați de încălcarea legislației în vigoare.

PNL Iași consideră că, în cazul invocat, a fost încălcată grav legislația în materia privind interzicerea organizațiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii şi omenirii (OUG 31 2002, publicată în Monitorul Oficial nr. 214 din 28.3.2002 (modificată și completată ulterior)). Evenimentele desfășurate în cadrul Instituției Prefectului au o gravitate aparte întrucât s-au desfășurat oficial în instituția reprezentantului Guvernului în teritoriu. Toate argumentele invocate impun o investigație amplă a organismelor abilitate și demiterea de urgență a Prefectului Județului Iași, Dan CÂRLAN.

Aceste mesaje antisemite, negaționiste și revizioniste nu sunt întâmplătoare. Ele sunt făcute în prejma evenimentelor comemorative, care se vor desfășura la sfârșitul acestei săptămâni la Iași și care vor marca 74 de ani de la Pogromul de la Iași, din vara lui 1941, în care au murit peste 15.000 de evrei români.

De asemenea, PNL Iași reamintește faptul că asemenea manifestări nu sunt o excepție în zonele administrative sau politice controlate sau afiliate Partidului Social Democrat. Un alt demnitar al statului român, deputatul de Iași Sorin IACOBAN, coleg de partid cu prefectul Dan CÂRLAN, a propagat pe pagina personală a contului său din rețeaua de socializare Facebook, la 6 noiembrie 2014, simbolul nazist al zvasticii pe care l-a asociat atunci cu imaginea candidatului ACL la Președinția României, Klaus IOHANNIS. Nici până astăzi PSD nu s-a dezis de acest gest și nici deputatul IACOBAN nu l-a retractat. PNL Iași a sesizat atunci organele abilitate.

Informații de background

Holocaustul reprezintă persecuția sistematică organizată de stat și exterminarea evreilor europeni de către Germania nazistă, de aliații și colaboratorii săi între 1933 și 1945. Nu numai evreii au fost urmăriți, persecutați și uciși în această perioadă. Persecuții și arestări în masă au avut loc și împotriva altor grupuri etnice, ca sinti și roma, împotriva persoanelor cu dizabilități mentale, a oponenților politici, a homosexualilor și a altora. Un procent semnificativ al comunității evreiești din România a fost distrus în perioada celui de-al doilea război mondial. Deportarea și uciderea sistematică au fost aplicate evreilor din Basarabia, Bucovina și județul Dorohoi. Transnistria, partea din Ucraina ocupată aflată sub administrație românească, a fost folosită ca un imens spațiu pentru uciderea evreilor.

România a recunoscut oficial, în 2004, implicarea autorităților române în Holocaustul împotriva evreilor. Astfel, potrivit Raportului Final al Comisei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România, regimului Ion ANTONESCU îi revin responsabilitățile pentru inițierea și organizarea acțiunilor de reprimare și exterminare îndreptate împotriva evreilor români și a celor din teritoriile ce s-au aflat sub administrația românească între 1941 și 1944: „Responsabilitatea directă pentru Holocaustul din România aparține exclusiv statului român condus de ANTONESCU.” Concluzia Comisiei în acest sens este că, în timpul Holocaustului, în România și în teritoriile aflate sub controlul său au fost uciși sau au murit între 280 000 și 380 000 de evrei români și ucraineni (Raportul Final al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România, pp. 387-388).

Departamentul de Comunicare al PNL Iași”, a scris Departamentul de Comunicare al PNL Iași pe pagina de Facebook a PNL Iasi

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.



Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info