RSS

Gheorghe Piperea: "Marile bănci …

Tot mai multe dintre …

Deși este un demers nelegal și a…

Dezbinarea românilor …

Monica Macovei se face vinovată …

Printr-o dublă măsură…

Liderii antiromâni ai UDMR din j…

Protestul românilor f…

Taxe inventate pentru colete de …

O problemă foarte gr…

Lia Savonea, noua șefă a CSM: "I…

Desemnată și apoi al…

PNȚCD cere retragerea premiului …

Acordarea acordarea …

«
»
TwitterFacebookPinterestGoogle+
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Romanii din Serbia infiinteaza Școala Neamului Rumânesc din Serbia de Răsărit „Sfinții Martiri Brâncoveni”

Print Friendly, PDF & Email

Romanii din Valea Timocului infiinteaza Școala Neamului Rumanesc din Serbia de Rasarit „Sfinții Martiri Brancoveni”, scoala care va functiona pe langa manastirile si bisericile din cadrul Protopopiatului Ortodox Roman al Daciei Ripensis. Anunțul a fost facut de parintele protopop Boian Alexandrovici, scrie infoprut.ro.

„Avand in vedere ca Statul Sarb, statul nostru in care traim și ai carui cetațeni loiali suntem, nu dorește sa aprobe ca romanii/vlahii din Serbia de Rasarit sa-și invețe limba materna in școli (limba romana literara), ci, aproape 200 de ani, face orice ca sa obstrucționeze invațarea limbii materne in școlile de stat, incurajand asimilarea forțata a romanilor/vlahilor din Serbia de Rasarit (prin care se incalca propria Constituție și propriile legi), noi, ca și Biserica Neamului Romanesc din Serbia de Rasarit – Biserica Ortodoxa Romana – Protopopiatul Daciei Ripensis, care este stalpul și garantul pastrarii credinței și identitații neamului, aducem urmatoarea hotarare: se inființeaza oficial prima Școala Neamului Rumanesc din Serbia de Rasarit „Sfinții Martiri Brancoveni”, care va funcționa pe langa manastiri și biserici din cadrul protopopiatului nostru”, a explicat parintele Boian.

Romanii din Serbia infiinteaza Școala Neamului Rumânesc din Serbia de Răsărit „Sfinții Martiri Brâncoveni”

La acest moment, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru romanii de pretutindeni in cooperare cu Protopopiatul Ortodox Român al Daciei Ripensis, organizeaza cursuri de limba, cultura, spiritualitate si istorie romaneasca, avand drept scop conservarea si promovarea identitatii lingvistice, etnice si culturale in randul tinerilor din comunitatea romaneasca din Serbia de Rasarit.

Programul se desfașoara sub forma unor cursuri saptamanale, de cunoastere si aprofundare a elementelor definitorii ale limbii, culturii, spiritualitatii si istoriei romanesti, organizate in cadrul parohiilor romanesti din localitatile Bor – Brezonic, Gorneana (Gornjane), Metonita (Metovnita), Negotin, Malainita, Bobovo si Golubat (Golubac).

Sursa: infoprut.ro

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.

loading...

Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info
Inline
Inline